Bivši reprezentativac Walesa Craig Bellamy, koji je u bogatoj nogometnoj karijeri igrao za, između ostalih, Newcastle, Liverpool i Manchester City, okončao je igračku karijeru nakon sedamnaest godina profesionalnog nogometa.


Tridesetčetveterogodišnji nogometaš je prihvatio činjenicu kako njegovo brojnim ozljedama izmučen tijelo više ne može podnositi napore profesionalnog nogometa, pa iako završava karijeru nakon što je s Cardiffom ispao iz Premier lige, kaže kako u mirovinu odlazi zadovoljan.

"Već posljednjih par godina razmišljam o tome da završim karijeru, ali ovog puta sam morao donijeti tu odluku. Morao sam poslušati svoje tijelo. Čini se kako sam tijekom godina postao naviknut na bol zbog različitih ozljeda, ali u posljednje tri ili četiri godine sam svakodnevno bio na lijekovima protiv upale.

Nisam siguran da će moje tijelo za neko vrijeme smatrati kako je to bilo mudro, ali to mi je pomoglo da igram u proteklom razdoblju. Međutim, sad je došlo vrijeme da kažem 'dosta'. Moje tijelo to više ne može podnijeti.

Kad je Cardiff izborio plasman u Premier ligu, taj osjećaj ostvarenja uspjeha s klubom iz mog rodnog grada mi je najviše značio, više nego prilika da još jednu sezonu igram u Premier ligi. Ionako sam na toj razini igrao dvanaest godina, pa mi je cilj uvesti Cardiff u Premeir ligu više značio od samog igranja u njoj. Ali razgovarao sam s tadašnjim menadžerom Malkyem Mackayem i on me je nagovorio na još jedan posljednji izazov. Ja nisam bio siguran da mogu još puno toga ponuditi." rekao je Bellamy za Wales Online.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Bellamy kaže kako je i nakon ove sezone imao ponude i iz Engleske i iz Sjedinjenih Američkih Država, no sada planira započeti trenersku karijeru.

"Imam puno poslovnih aktivnosti koje će me držati zaposlenim, a krenuo sam i po trenersku licencu. Već imam A, B i C licencu, samo mi još treba Pro licenca, koja će me primjereno pripremiti za trenerski posao."

Tijekom karijere u Coventryu, Newcastleu, Celticu, Blackburnu, West Hamu, Manchester Cityu i dva puta Liverpoolu, Bellamy nije bio najomiljeniji među sucima i protivničkim navijačima zbog svog karaktera, ali on tvrdi kako je čovjek kojega su navijači imali priliku vidjeti pred kraj karijere odraz njegovog pravog karaktera.

"Bio sam u određenim trenucima ljutit mladi čovjek. Toliki dio moje karijere je bio obilježen ozljedama. Ne samo dobro poznatim operacijama, nego i istegnućima mišića i sličnim stvarima. Ozljede su na mene jako utjecale i uvijek se činilo kako dolaze u ključnim trenucima. Tada nisam razumio svoje tijelo tako dobro kao pred kraj karijere.

Ali, mislim da je ta ljutnja koju sam pokazivao kanalizirana tako da me učini boljim igračem. Dala mi je odlučnost da se izborim s tolikim problemima s ozljedama. Tijekom posljednjih par godina u Cardiffu sam bio puno smireniji.

Da budem iskren, imao sam malo prilike uživati u većem dijelu svoje karijere. Kad pogledam unatrag, mislim da sam trebao biti ponosniji na ono što sam napravio. U nekim trenucima sam pred sebe postavljao nerealne ciljeve. Ali u posljednjih par godina sam bio ponosniji, sposoban napraviti korak unatrag, uživati u svojim postignućima. Zašto? Zato što sam bio smiren."

Bellamy je u karijeru postigao 169 golova, s Liverpoolom je osvojio Liga kup i Community Shield, a sa Celticom škotski kup. Za reprezentaciju Walesa je odigrao 78 utakmica.