Bivši stoper Manchester Uniteda Rio Ferdinand, koji je pred početak ove sezone preselio u redove Queens Park Rangersa i jučer s tim klubom na Old Traffordu doživio poraz rezultatom 4:0, oštro je iskritizirao prošlosezonskog menadžera Manchester Uniteda Davida Moyesa, za kojeg tvrdi kako je u klubu kreirao 'negativne vibracije', za razliku od ere Sir Alexa Fergusona.


Ferdinand je na Old Traffordu proveo punih dvanaest godina, a bio je i dio momčadi koja je prošlu sezonu završila na sedmom mjestu, anjlošijem za United od osnivanja Premier lige. Nakon što je imenovan nasljednikom Alexa Fergusona prošlog ljeta, Moyes je na toj poziciji proveo samo deset mjeseci, da bi u travnju dobio otkaz.

"On je pokušao nametnuti neku viziju, ali činilo se kako ni sam nije siguran kakva bi ta vizija trebala biti. Nenamjerno je kreirao negativne vibracije u klubu, za razliku od Fergieja, s kojim su uvijek bile pozitivne. Uvijek se sve zasnivalo na tome kako zaustaviti protivničku momčad. Moyes nas je pripremao da ne izgubimo, a mi smo bili naviknuti da igramo na pobjedu." napisao je Ferdinand u svojoj autobiografiji, koja se u nastavcima objavljuje u listu The Sun.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


"Moyesove inovacije su uglavnom dovodile do negativnosti i zbunjenosti. Najveća konfuzija je bila oko toga kako je želio da krećemo s loptom naprijed. Često nam je govorio da igramo na duge lopte. Neki igrači su osjećali da više upućuju duge lopte nego ikad u karijeri. Nekad je naša glavna taktika bila slati duge, visoke, dijagonalne pasove. To je bilo sramotno. U jednoj domaćoj utakmici protiv Fulhama smo imali 81 dugu loptu. Mislio sam, zašto ovo radimo? Andy Carroll ne igra za nas!

Cijeli pristup nam je bio stran. U drugim utakmicama je Moyes tražio puno dodavanja. Rekao bi nam: 'Danas želim da imamo 600 dodavanja u utakmici. Prošlog tjedna smo imali samo 400'. Koga briga? Radije bih postigao pet golova iz deset dodavanja." nastavio je Ferdinand.

Ferdinand je otkrio i kako je Moyes natjerao igrače da treniraju u javnom parku pred ključnu utakmicu Lige prvaka protiv minhenskog Bayerna, što je nazvao amaterskim potezom, te kako mu je Moyes rekao da ga izbacuje iz momčadi pred svim igračima.

"To me je ubilo. Unutar sebe sam želio vrištati i zgrabiti ga. Ja sam timski igrač, tako da sam jednostavno morao pregristi jezik i stajati tamo. Ali to je vjerojatno bio najgori trenutak koji sam doživio u Unitedu. Nikad nisam bio izbačen iz momčadi za tako veliku utakmicu - a da mi to kaže pred svim igračima..."


Dobro poznajete nogomet? Uzmite 100€ bonusa i zaradite klađenjem!