U prvim mjesecima nove premierligaške sezone Southampton je bio najugodnije iznenađenje u engleskom nogometu, prije svega zbog činjenice da je tijekom ljeta prodao gotovo sve nositelje igre iz protekle sezone, a na klupu je bez iskustva u premierligaškom nogometu stigao Ronald Koeman.


Međutim, Koeman je brzo sastavio momčad koja je počela nizati pozitivne rezultate i dugo bila prvi pratitelj vodećem Chelseau, ali tom je nizu došao kraj. Jučerašnji poraz od drugoligaša Sheffield Uniteda u četvrtfinalu Capital One kupa bio je peti uzastopni poraz za Svece, što otvara pitanje - što je pošlo po zlu za Southampton?


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Momčadi nedostaje širine

S odlaskom Mauricia Pochettina u Tottenham i dolaskom Koemana proteklog ljeta, uslijedio je i igrački egzodus sa stadiona St. Mary's. Ključni igrači iz prošle sezone odlazili su u Liverpool, Manchester United i Arsenal. Koeman i uprava kluba su reagirali dovođenjem niza novih igrača, uključujući Dušana Tadića, Graziana Pellea, Frasera Forstera, Florina Gardosa, Shanea Longa i Sadia Manea, na što je potrošeno oko 70 milijuna eura. Ali Nizozemac je odmah upozorio kako, osim početne postave, nema dovoljno kvalitete u pričuvi, što sada dolazi na naplatu.

Ozljede i suspenzije

Već spomenuti nedostatak širine počinje uzimati svoj danak. Osim već duže vrijeme odsutnog Jaya Rodrigueza, Steven Davis i Jack Cork su propustili utakmicu protiv Sheffield Uniteda zbog ozljeda. Prvi strijelac Graziano Pelle je utakmicu gledao s tribina zbog suspenzije, koja uskoro očekuje i Nathaniela Clynea, Sadia Manea i Victora Wanyamu, trojicu od šestorice igrača koji su u porazu u Capital One kupu kartonirani. Gardosa očekuje automatska suspenzija nakon što je u završnici utakmice dobio crveni karton.

Nedostatak želje

Više od četiri tisuće navijača Southamptona doputovalo je protekle večeri u južni Yorkshire, no njihova želja za uspjehom nije se reflektirala i na terenu, gdje nogometaši nisu puno toga pokazali. Ukratko, protiv momčadi koja je već i proteklih sezona pokazivala kako se ne plaši protivnika iz premierligaškog društva, Southampton se nije snašao i u najvećem dijelu susreta su bili u podređenom položaju.

{adselite}


Težak raspored

Koeman je i sam istaknuo kao je božićni raspored u Engleskoj previše zgusnut, no koliko god neobično bilo igrati tri utakmice u šest dana, svi su u istoj situaciji. Ono što može izvući kao opravdanje svakako je niz od devet premierligaških utakmica u kojima se Southampton po dva puta susreće s Manchester Unitedom i Arsenalom, te po jednom s Manchester Cityem i Chelseaem. Iz tog niza su već izgubili tri utakmice, a nakon niza od četiri premierligaška poraza ponovno ih u sljedećih pet utakmica očekuju dvoboji protiv Uniteda i Arsenala, kao i protiv Chelsea.

Nerealna očekivanja

Southampton se popeo na drugo mjesto premierligaške ljestvice zahvaljujući fenomelanoj formi na početku sezone. Ali kako su brojali pobjede - njih 11 u 12 utakmica u svim natjecanjima - previše su porasla i očekivanja navijača. Nekoliko kola smješteni između Chelsea i Manchester Citya, navijači su već počeli sanjati o igranju u Ligi prvaka sljedeće sezone, iako je Koeman od početka bio realan i pokušavao umanjiti takva očekivanja. Kraj sezone u top 8 je nešto o čemu bi navijači Southamptona realno trebali sanjati, top 4 će ipak biti malo teže...