Preko 800.000 stranaca posjetilo je prošle godine utakmice engleske Premier lige, zahvaljujući čemu je britanska ekonomija zaradila gotovo milijardu eura, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati danas objavljeni.


Iako je većina posjetitelja stigla iz Republike Irske (121.000), Premier liga je privukla i 93.000 Norvežana, 58.000 Šveđana i 53.000 državljana Sjedinjenih Američkih Država.

Old Trafford, dom Manchester Uniteda, i Arsenalov Emirates bili su najpopularnije destinacije za strane ljubitelje nogometa, a prošle godine je ova dva stadiona posjetilo po 109.000 stranaca.

Nakon njih s 99.000 slijedi Liverpoolov Anfield, a deset tisuća manje posjetilo ih je Chelseaev Stamford Bridge. 51.000 njih gledalo je utakmice na Wembleyu, slijedi Tottenhamov White Hart Lane s 40.000, zatim Manchester Cityev Etihad s 33.000, te Fulhamov Craven Cottage s 30.000.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Istraživanje koje je za potrebe britanskog ministarstva turizma proveo nacionalni ured za statistiku je pokazalo kako je nogometni turizam odgovoran za 10% posjeta na sjeverozapadu zemlje, te 5% posjeta na sjeveroistoku.

Ukupni prihodi od ove vrste turizma iznosili su 960 milijuna eura, što predstavlja porast od 15% u odnosu na 2010. godinu, kad je ovo istraživanje posljednji put provedeno i kad je Otok posjetilo 50.000 stranaca manje.

Dok iz ministarstva turizma trljaju ruke, a vodstvo Premier lige pozdravlja ovaj porast broja stranih ljubitelja nogometa na premierligaškim stadionima, među nekim lokalnim navijačkim grupama postoji strah da će povećana potražnja dovesti do povišenja cijene ulaznica.

Sean Bones, dopredsjednik udruge navijača Manchester Uniteda je tako za BBC rekao: "Dobro je za državu kad dodatna novčana sredstva dolaze u ekonomiju, ali potrebno je da klubovi nagrade višegodišnju odanost svojih navijača."