Jose Mourinho je s Chelseaem jučer protiv Southamptona doživio i četvrti premierligaški poraz od početka sezone, a njegov intervju nakon utakmice, u kojem je odgovarao na samo jedno pitanje, pretvorio se u pravi monolog i potrajao punih sedam minuta.


Evo što je Portugalac imao za reći...

"Mislim da me poznajete i mislim da ja ne bježimm od odgovornosti. Mislim, prije svega, da to želim reći jer smo u ovako lošem trenutku, mislim da se ne treba plašiti i toga da budemo iskreni. Jer, kad smo bili na vrhu, shvaćam da je to veliko zadovoljstvo i da je toga sada nestalo. Ali, kad ste na dnu, mislim da je vrijeme za biti pomalo iskren i reći jasno da se suci plaše dosuditi nešto u korist Chelsea.

Rezultat je bio 1:1 kad smo imali čist penal i još jednom ga nismo dobili. A penal je ključni trenutak u utakmici pri rezultatu 1:1. I, ponavljam, ako me FA želi kazniti, neka me kazne. Oni ne kažnjavaju druge menadžere, oni kažnjavaju mene, ali to mi nije problem. Ja to želim ponoviti, jer mislim da moji igrači to zaslužuju, navijači Chelsea to zaslužuju. I ja sam navijač Chelsea, također, i želim ovo ponoviti: suci se plaše dosuditi nešto u korist Chelsea.

Zašto? Jer kad to naprave, onda mediji uvijek postavljaju pitanja. Uvijek su tu pitanja, uvijek su tu kritike, tako da smo mi uvijek kažnjeni. Kažnjeni smo zbog toga što je Diego Costa suspendiran na osnovu snimaka. U drugim utakmicama vidimo iste stvari, ali to se ne događa. Nama se ne sude čisti penali jedan za drugim, čak i u Ligi prvaka. U utakmici protiv Porta koju smo izgubili s 2:1, u kojoj su bila ne tri nego pet sudaca, nije nam dosuđen penal u posljednjoj minuti.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Ovaj penal danas je bio više nego ključan, a znate li zašto? Jer moja momčad u ovom trenutku pada u kolaps nakon prve negativne stvari koja se dogodi. Momčad, mentalno, psihološki je nevjerojatno na dnu. Dobri igrači izgledaju kao loši. U prvom poluvremenu nismo pokazali svoju kvalitetu, ali smo kontrolirali igru više od protivnika, a onda jedna pogreška, jedan trenutak dekoncentracije i imate teške trenutke.

U normalnim okolnostima, vratite se na drugo poluvrijeme i igrate svoju igru. Rekao sam igračima 'nema panike, ne gubimo 4:0, rezultat je 1:1, nema panike'. Momčad se vrati na teren u dobrom raspoloženju, imamo penal, gigantski penal, a sudac se plaši dosuditi ga, kao što se i svi ostali plaše, tako da nema penala. A nakon toga momčad izgubi još više samopouzdanja i znate da je njihov drugi gol rezultat individualne pogreške, a treći gol je rezultat još jedne individualne pogreške. I momčad, mentalno, pokušali su, ali su kolabirali.

Ja također znam što vi novinari mislite i što ste govorili u studiju o tome što će se dogoditi i što se neće dogoditi nakon ovoga. Ja želim biti jasan: prvo - ja ne bježim, drugo - ako me klub želi otpustiti, moraju me otpustiti, jer ja ne bježim od svoje odgovornosti i svoje momčadi. Obraniti naslov prvaka će očito biti jako, jako teško, jer je zaostatak već značajan, ali ja sam više nego uvjeren da ćemo završiti među prve četiri momčadi. A, kad je sezona ovako loša, ako završite među prve četiri momčadi, to je u redu.

I treće - čak i važnije nego prve dvije stvari - mislim da je ovo ključan trenutak u povijesti ovog kluba. Znate li zašto? Jer ako me klub otpusti, otpustit će najboljeg menadžera kojeg je ovaj klub imao i poruka bi opet bila da je za loše rezultate kriv menadžer. A to je poruka ne samo ovim igračima, nego i onima prije njih. Mislim da je ovo trenutak u kojem svi moraju preuzeti odgovornost. Ja preuzimam svoju odgovornost i mislim da bi i igrači trebali preuzeti svoje. Ima i drugih ljudi u klubu koji bi također trebali preuzeti svoje odgovornosti i držati se zajedno. To je ono što ja želim. Igrači i dalje moraju igrati do kraja sezone sa zlatnim amblemom prvaka na rukavu, a ja želim raditi kao i uvijek. Ja sebe smatram, a znate da imam veliko samopouzdanje i veliki ego, ja smatram sebe najboljim."