Menadžer engleskog premierligaša Leicestera Claudio Ranieri je odbacio špekulacije koje ga povezuju s mjestom talijanskog izbornika, koje će od ljeta ostati upražnjeno, rekavši kako želi ostati u trenutno vodećoj momčadi Premier lige do kraja trenerske karijere.


"Meni je dobro u Leicesteru i ne razmišljam o promjeni. Mislim da će ovo biti moj posljednji klub. Moja je nada da će mi dati dugoročni ugovor, na pet ili šest godina, i da mogu ovdje otići u mirovinu." rekao je Ranieri.

Ranieri je nakon toga prokomentirao i sjajne rezultate svoje momčadi ove sezoen.

"U čemu je naša tajna? Nema je. Naš uspjeh je utemeljen na kombinaciji različitih okolnosti. Veliki premierligaški klubovi nemaju sezonu kakvu bi trebali imati, a mi imamo sezonu kakvu nitko nije očekivao.

Kad sam došao u Leicester prošlog ljeta, predsjednik mi je rekao da je moj zadatak zadržati momčad u Premier ligi u prve dvije godine mog ugovora. Predsjednik je ambiciozan, ali realan čovjek. On zna da velikim stvarima možete težiti samo ako prvo izgradite dobre temelje.

Nakon te dvije godine, ideja je bila razmišljati o Europi. Ali sve se promijenilo ove sezone. Imam sjajnu svlačionicu i momčad koja odlično funkcionira. Da smo Chelsea, Arsenal, City ili United, razmišljali bismo o naslovu prvaka. Ali nismo.

Leicester je mali klub i moramo ići korak po korak. Ostvarili smo svoj najvažniji cilj: već smo pobjednici, jer ćemo i sljedeće sezone biti u Premier ligi. Sada ćemo se boriti za Europu. A ako ostanemo u vrhu, pokušat ćemo se plasirati u Ligu prvaka, a onda krenuti i u borbu za naslov prvaka. Ali moramo ići korak po korak."


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Leicester je prošle sezone jedva osigurao opstanak u Premier ligi. Što se promijenilo?

"Promijenili smo sustav. Gledao sam nekoliko utakmica prije nego što sam došao. Znao sam kako su oni igrali i napravio sam neke preineke. Osjetio sam da neki igrači mogu igrati bolje na drugim pozicijama i to se isplaćuje.

Puno je načina na koji možete igrati nogomet. Svaki trener ima svoje vlastite ideje. U Valenciji smo igrali brzo u tranciziji, jer smo imali igrače koji su to mogli igrati. U mojim drugim klubovima nismo uvijek igrali na kontranapade. Najvažnije je poznavati karakteristike svojih igrača i pokušati ih maksimalno iskoristiti.

U Engleskoj je nogomet vrlo dinamičan, puno je borbe i čvrstih startova. Ne možemo uvijek imati veliki posjed lopte, jer nemamo kvalitetu da otvorimo protivnike. Stoga uvijek želimo igrati brzo. Mi smo jedna od momčadi s najviše pogrešnih dodavanja, ali u jednom, dva ili tri dodira s loptom možemo doći do gola.

Bi li to bilo moguće u Španjolskoj? Ne vjerujem, jer se tamo igra drugačijim stilom nogometa. Tamo posjed lopte više znači. Kad velika momčad ima 60% posjeda lopte, ona će pobijediti, manje momčadi se ne mogu nositi s time.

Ipak, ima i drugih načina. Atletico Diega Simeonea nema uvijek loptu u posjedu više od protivnika, ali su osvojili La Ligu."