Engleski nogometni premierligaši konačno su prihvatili činjenicu da je uvođenje video asistencije sucima neminovnost i u najbogatijoj europskoj nogometnoj ligi, pa će i Premier liga od sljedeće sezone uvesti takozvani VAR sustav, nakon što su to već napravili u četiri preostale najveće europske lige.

VAR je korišten na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, od ovog ljeta u upotrebi je u španjolskoj La Ligi, a od ranije je uveden u njemačkoj Bundesligi, talijanskoj Serie A i francuskoj Ligue One, a korišten je i u nekim utakmicama engleskog Carabao kupa još prošle sezone.

Ove sezone VAR se 'potiho', odnosno bez utjecaja na sudačke odluke, testira i u Premier ligi, a od sljedeće sezone koristit će se i u europskoj Ligi prvaka, iako je UEFA tradicionalno poznata kao najveći protivnik uvođenja tehničkih novosti u igru, za razliku od FIFA-e, koja je puno otvorenija po tom pitanju.

U travnju ove godine engleski premierligaši glasovali su protiv uvođenja VAR-a u sezoni 2018/2019, no u međuvremenu su promijenili stajalište, te su na jučerašnjem sastanku donijeli načelnu odluku kako će VAR u primjenu od sljedeće sezone.

U izjavi koju su objavili iz vodstva Premier lige kaže se kako će se program testiranja nastaviti do kraja sezone, s posebnim naglaskom na subotnja poslijepodneva, kad se nekoliko utakmica igra u isto vrijeme.

"Svi veliki sportski događaji imaju mogućnost pregleda video snimki kod važnih sudačkih odluka, a iz nekog razloga Premier liga, koja je gledana širom svijeta, je i dalje u mračnom dobu." rekao je menadžer Southamptona Mark Hughes, čijoj je momčadi u subotu poništen regularan gol zbog pogrešno dosuđenog zaleđa.

Bivši premierligaški sudac Mark Halsey, govoreći za Radio BBC je rekao: "Mislim da je ovo dobra stvar. Znam da je puno ljudi protiv toga, ali moramo to prihvatiti i krenuti naprijed. Vidjeli smo ove sezone puno situacija u kojima je donešena pogrešna odluka, posebno proteklog vikenda, kad je veliki broj golova bio poništen iako nije trebao biti. Mislim da je najvažnije odabrati dobre ljude i kvalitetno ih obučiti. Suci će i dalje htjeti samostalno donijeti ključne odluke ispravno i jako je važno da se oni ne sakrivaju iza VAR-a."

Na utakmice Premier lige, kao i na sve ostale sportske događaje možete se kladiti na online kladionici NetBet Sport iz udobnosti svog doma, a uvođenje nove tehnologije osigurat će da svoj dobitak ne propustite zbog eventualnih sudačkih pogrešaka.