Dugo su navijači u Engleskoj prizivali uvođenje VAR tehnologije u njihovu domaću ligu, s obzirom na činjenicu da je postalo jasno kako suci nisu u stanju pratiti brzinu modernog nogometa, te se često posljednjih sezona više pričalo o sudačkim pogreškama nego o samoj igri.


VAR je zamišljen tako da utjecaj sudačkih pogrešaka na igru i krajnji rezultat svede na minimum. I dok je utjecaj na rezultat uistinu sveden na najmanju moguću mjeru, onaj na igru nije i mnogi smatraju kako to umanjuje zadovoljstvo igračima i navijačima.

Jedan od takvih je i vezni nogometaš engleskog prvaka Manchester Citya i njemačke reprezentacije Ilkay Gundogan, koji tvrdi kako VAR tehnologija izbacuje emocije iz najpopularnijeg sporta.

"VAR mijenja nogomet ne samo za igrače nego i za gledatelje i sve koji vole ovu igru. Nažalost, oduzima nam glavni razlog zbog kojeg svi volimo nogomet. Ja zbog toga nisam veliki fan VAR-a, iako ne možemo poreći da pomaže sucima. Ali veliki problem je to što čak i kada se odluka donese uz pomoć VAR-a, i dalje to nije sasvim jasna prosudba. Nakon utakmica i dalje raspravljamo o tome je li bio gol, penal ili zaleđe. I ne mogu zamisliti da i VAR to može promijeniti. Zbog toga mislim da to nema smisla, ali neki ljudi koji upravljaju nogometom su odlučili da će to pomoći sucima i što svi moramo prihvatiti jer to sada ne možemo promijeniti. Siguran sam da će nam to pomagati u budućnosti, ali će stvarati i puno problema za koje nisam siguran da ih možemo riješiti." rekao je Gundogan.