S osam golova u sedam ovosezonskih utakmica, nakon što je zabio i u nedjeljnom remiju rezultatom 3:3 protiv West Hama, nije čudna vijest kako čelnici Tottenhama spremaju ponudu za potpisivanje novog ugovora s dvadesetosmogodišnjim korejskim reprezentativcem Son Heung-Minom.


Bez puno pompe, Son je stigao u Tottenham 2015. godine iz Bayer Leverkusena za oko 24 milijuna eura kako bi pripomogao Harryu Kaneu u napadu, a u međuvremenu je postao ključni igrač Spursa i jedan od najboljih igrača engleske Premier lige.

Tek kad se na papir stave brojevi, jasno je koliki je značaj Južnokorejanca za Mourinhovu momčad. Nije nevažno niti napomenuti kako se s njegovim sve boljim izvedbama povećava i izloženost kluba azijskom tržištu, pa Tottenham danas prema nekim istraživanjima ima više navijača u Sonovoj domovini nego u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Evo zašto je Son ključan za Spurse, koji danas započinju nastup u novoj sezoni Europa lige, i na terenu i izvan njega.

Otkako je stigao u Tottenham, Son je u svakoj sezoni sudjelovao u više golova nego u prethodnoj. U svojoj debitantskoj sezoni je bio strijelac ili asistent u 15% svih golova Tottenhama te sezone, dok je prošle sezone, kad je postigao 18 golova i 11 puta asistirao, taj postotak porastao na čak 33%, nadmašivši čak i doprinos Harrya Kanea od 30%.

U dosadašnjem dijelu tekuće sezone, Son je zabio osam golova i tome pridodao četiri asistencije, što znači da je sudjelovao u 43% od 28 golova Spursa (Kane je ove sezone na nevjerojatnih 65%), a u cijelom razdoblju od dolaska u Tottenham imao je izravan doprinos na više od četvrtine od 543 postignuta gola.

Investicijska kompanija Carteret Analytics, koja nekim premierligaškim klubovima daje uvid o podatke o potencijalnim pojačanjima, je izračunala kako je Sonov utjecaj u pobjedama Spursa od koeficijenta 243.1 u prvoj sezoni porastao na 307.2 u prošloj sezoni. Za usporedbu, koeficijent utjecaja Lionela Messija iznosi za prošlu sezonu 418.2, a ako još postoje dvojbe oko toga koliko je dobro Son krenuo u novu sezonu treba reći kako je njegov dosadašnji učinak čak 526.7, iako je realno za očekivati kako će on pasti do kraja sezone, s obzirom da je do sada odigrano samo pet premierligaških utakmica.

Son je u engleski nogomet stigao kao relativno nepoznat igrač tamošnjoj javnosti. U poretku Global Player Index, koji kreiraju tvrtke Nielsen's Gracenote i Hypercube na osnovu onoga što se događa kad je pojedini igrač na terenu, Son je u trenutku dolaska u sjeverni London bio 137. igrač na svijetu, u svibnju 2017. godine je prvi put ušao u top 100, a ovog tjedna je na najvišoj poziciji do sada, kao 25. najbolji igrač na svijetu.

Igrač koji je već prilikom dolaska u Tottenham bio zvijezda u svojoj zemlji postao je prava ikona među svojim sunarodnjacima. Nedavno istraživanje Nielsen Fan Insight je donijelo podatak kako više od 21% Južnokorejanaca smatra Tottenham svojim najdražim inozemnim klubom, što predstavlja oko 11 milijuna ljudi između 16 i 69 godina, odnosno veći broj od onog broja navijača Tottenhama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Manchester United je drugi najpopularniji klub u toj državi, s 6,1% potpore, nakon što ih je Tottenham preskočio 2018. godine. Sav taj dodatni komercijalni potencijal donio je sam Son, s obzirom na činjenicu da je prije njegovog dolaska u Tottenham interes za taj klub u Južnoj Koreji bio zanemariv. S obzirom na Sonov utjecaj i na terenu i izvan njega, nema sumnje da će uprava Tottenhama htjeti jednog od svojih najboljih igrača zadržati i nakon 2023. godine, kad mu istječe trenutni ugovor.