Novi vratar engleskog premierligaša Chelsea Edouard Mendy vjeruje kako ga je teško razdoblje koje je proživio prije šest godina učvrstilo i učinilo da postane toliko dobar vratar koliko je danas, kad je stigao u najjaču ligu na svijetu.


Senegalski vratar je ovog ljeta stigao iz Rennesa u Chelsea za oko 25 milijuna eura, ali još 2014. godine je bio bez kluba i u strahu za svoju budućnost u nogometu. Mendy je iskoristio pomoć za nezaposlene od francuske države kad ga je 2014. godine Cherbourg otpustio, a njegova partnerica zatrudnila dok se on borio da pronađe novi klub. Nakon godine dana nezaposlenosti i treniranja s rezervama Le Havrea, Mendy je dobio priliku da u Marseilleu oživi svoju karijeru. Sada je dvadesetosmogodišnji Senegalac vratar kluba sa Stamford Bridgea, a vjeruje kako ga je ta godina bez kluba učinila igračem kakav je danas.

"Da mi je netko prije šest godina, kad nisam imao klub, rekao kako ću završiti ovdje, ne bih se potrudio ni saslušati ga. Imao sam iskrene dileme o tome nastaviti karijeru ili ne. Ali kad sada pogledam na te trenutke, vjerujem da njima mogu zahvaliti na tome što sam danas ovdje i što moja obitelj ima koristi od toga gdje sam stigao u nogometu.

Kad sam tada dobio poruku od svog menadžera, odmah sam se vratio u klub u kojem sam trenirao dok sam bio mlad, Le Havre, i trenirao s njihovim rezervama svako jutro. Popodne bih išao u teretanu ili na teren sa svojim bratom kako bih trenirao branjenje udaraca. Morao sam u to vrijeme uzeti pomoć za nezaposlene kako bih se mogao u potpunosti posvetiti nogometu...

To je bilo nevjerojatno teško razdoblje i zbog činjenice da je moja djevojka očekivala naše prvo dijete. Stoga pomoć za nezaposlene nije bila dovoljna za nas, trebalo nam je još nešto, pa sam počeo tražiti i drugi posao. Ali onda sam dobio priliku otići na probu u Marseille. Nasreću po mene, to je upalilo i to mi je bilo veliko olakšanje, jer je godina dana bez nogometa nevjerojatno dugo vrijeme. Imao sam puno, puno dvojbi u to vrijeme, ali zahvaljujući velikoj pomoći moje obitelji ostao sam jak." rekao je Mendy za The Guardian.