Menadžer Liverpoola Jürgen Klopp je rekao kako su nova pravila o dovođenju stranih igrača u engleske klubove prva posljedica britanskog napuštanja Europske unije, a on sam još uvijek čeka prvu korisnu stvar koju je Brexit donio.


Engleski nogometni savez je ovog tjedna potvrdio kako engleski klubovi od 1. siječnja sljedeće godine više neće moći dovoditi strane igrače mlađe od 18 godina, niti više od tri strana igrača mlađa od 21 godine u jednom prijelaznom roku. Druga pravila predviđaju uvođenje radnih dozvola, koje će se dodjeljivati na osnovi bodovnog sustava, za sve transfere igrača s državljanstvom Europske unije.

Ove radikalne promjene mogle bi značajno utjecati na rezultate engleskih klubova u europskim natjecanjima, ali se u Engleskoj nadaju i kako će pomoći razvoju njihovih domaćih talenata, a na taj način i reprezentaciji. Slično trenutnom sustavu izdavanja radnih dozvola igračima izvan Europske unije samo u slučaju da su odigrali određeni postotak utakmica svoje reprezentacije u proteklom razdoblju, bit će uveden sustav bodovanja i za igrače iz Europske unije zasnovan na nekoliko kriterija, uključujući broj nastupa za mlade i seniorske reprezentacije, 'kvalitetu kluba koji prodaje igrača', odnosno kvalitetu lige u kojoj se taj klub natječe, poziciju kluba na ligaškoj ljestvici i njegove rezultate u europskim nastupima, ali i nastupe u dresu kluba, kako u domaćim, tako i u međunarodnim natjecanjima. Vjeruje se kako će igrači trebati na ovaj način skupiti 15 bodova kako bi dobili dozvolu za rad u Velikoj Britaniji, dok je nogometni savez tražio i više kriterije.

"Igrači koji skupe potreban broj bodova će automatski dobivati britansku radnu dozvolu, dok će igrači koji budu blizu tog praga moći biti uzeti u razmatranje od strane posebnog odbora." objavljeno je iz engleskog nogometnog saveza.

Klopp, koji je od početka snažan kritičar Brexita, vjeruje kako bi vlasti donijele i veća ograničenja da nije bilo brojnih protivnika iz samih klubova, te smatra kako je ovo samo još jedan u nizu primjera negativnog utjecaja napuštanja Europske unije na život u Britaniji.

"Naš sportski direktor Michael Edwards je bio uključen u puno tih razgovora i klub se žestoko borio za najbolje moguće rješenje. Bez te borbe odluke bi bile još gore. Ja još uvijek očekujem da mi netko kaže za prvu dobru stvar koju je Brexit donio. Što se doista popravlja nakon Brexita? Jasno je da nije na meni da sudim, ali kao zainteresirana osoba samo čekam da vidim prvi pozitivan učinak. Možda to još nisam čuo jer sam previše u nogometu, ali se sjećam se ničega." rekao je Klopp.

Engleske vlasti i savez kažu kako su nova pravila napravljena kako bi se promoviralo više domaćih mladih talenata u engleskom nogometu, ali Klopp vjeruje kako talentirani igrači bolje napreduju kad imaju priliku trenirati uz neke od najboljih mladih nogometaša iz cijele Europe, što je prilika koja će na ovaj način biti izgubljena.

"Ljudi - nogometni savez ili tko god - žele osigurati da klubovi ne dovode puno stranih igrača jer se plaše da se neće dovoljno engleskih talenata probiti u vrh. Ali ako pogledate mlade engleske reprezentacije u ovom trenutku, one su u top dva ili tri, ako ne i na samom vrhu, u gotovo svim dobnim skupinama, a sve to s pravilima koja smo imali do sada. Pa razmislimo zašto se to dogodilo? Oni su imali puno igrača oko sebe koji su također igrali dobar nogomet i to im pomaže. Ne možemo jednostavno kreirati više talenata tako što drugim talentima oduzimamo priliku. Ali, kao što sam rekao, nije na meni da sudim. To je samo jedan od manjih problema kojih ćemo postati svjesni jednom kad Brexit konačno stupi na snagu." dodao je Klopp.