Menadžer Chelsea Thomas Tuchel kaže kako nikada nije i nema namjeru sada početi raditi svoj posao na način da ga svi vole, jer smatra da takvo nešto niti ne postoji budući da svaki trener ponekad mora podići glas i kritizirati neke poteze igrača.


Tuchel, koji je prije manje od mjesec dana zamijenio Franka Lamparda na mjestu menadžera Chelsea je pred utakmicu protiv Newcastlea u Premier ligi govorio o svom pristupu trenerskom poslu za Sky Sports. Bivši trener dortmundske Borussije i Paris Saint-Germaina je jasno dao do znanja kako mu je prioritet iskrenost u odnosu na prijateljski odnos s igračima, dok uvijek zadržava određenu dozu nepredvidljivosti.

"Samo zbog toga što pokušavam biti ljubazan prema vama novinarima, to ne znači da se trudim da me svi u svlačionici zavole, jer to jednostavno ne postoji. To nije nužno. Ali, u trenutku kad sam sretan mogu i igračima reći da sam sretan zbog njihovog odnosa, njihove izvedbe na terenu i atmosfere u svlačionici. Nema ništa loše u tome, nemam potrebe to susprezati.

Znam li nekada vikati? Da, naravno, to je apsolutno neophodno. Ali, mogu biti i potpuno emotivan, a mogu i vikati ako osjećam da je to trenutak za to i da treba iznenaditi igrače. Ako stalno vičete, onda vas nitko neće slušati, jer to prelazi u naviku, tako da su svi naviknuti na to. Cilj je uvijek ostati pomalo nepredvidljiv i najvećim dijelom vremena razuman, jer je za mene važno stvoriti povjerenje i odnos na koji se možemo osloniti.

Nikada neću kažnjavati igrače, vikati na njih ili ih vrijeđati ispred cijele momčadi, to je neprihvatljivo. Ali ako moramo jasno naglasiti neke stvari, onda sam veliki zagovaratelj da se to radi ispred cijele momčadi. Ako imamo neko ponašanje koje šteti momčadi i izaziva probleme na terenu, trebamo to reći igračima individualno, ali ja jako vjerujem da svi moraju imati osobnost da progutaju kritiku i ispred suigrača.

Na taj način ne radimo nikakvu štetu, jer možemo otvoreno razgovarati. Moramo biti otvoreni i pošteni, to se nikad neće promijeniti. Ja ne radim stvari zbog kojih bi me svi u svlačnionici zavoljeli, to nije moguće." rekao je Tuchel.

Tuchel je u Paris Saint-Germainu dobio otkaz na sami Božić, a poziv iz Chelsea je stigao već mjesec dana kasnije, donijevši mu ono što je nazvao 'najboljim poklonom ispod bora'. To je značilo i neke teške odluke za njegovu obitelj u kratkom vremenu, tako da Tuchel sada u Londonu živi sam, dok je ostatak obitelji ostao u Parizu kako bi djeca završila školsku godinu. Zbog ograničenja uvjetovanih pandemijom korona virusa, barem još sljedećih par mjeseci neće moći uživo vidjeti obitelj.

"To nije lagana situacija. Svima nam je u ovom trenutku nemoguće putovati. Stvari su dobro organizirane, moja djeca idu u školu, ali bilo bi lijepo kad bismo mogli biti zajedno. Takvu smo odluku donijeli i sada se moramo nositi s tim, kao i brojni drugi ljudi. To apsolutno nije lako i puno mi nedostaju, a kao što ste rekli Valentinovo smo obilježili sastankom na Zoomu s obitelji, što je prilično tužno. Ali, mi smo ipak privilegirani, na sigurnom smo, zdravi smo, tako da se ne želim previše žaliti. Volio bih da je drugačije, ali ne žalim se, i dalje smo zdravi i zajedno kao obitelj, iako u ovom trenutku između nas postoji distanca." dodao je Tuchel.