Engleska Premier liga će se i u doglednoj budućnosti igrati u neizmijenjenom formatu s dvadeset klubova, potvrdio je izvršni direktor lige Richard Masters, dodavši kako je uvjeren da će se tekuća sezona odigrati do kraja bez prekida, uz nadu da će i gledatelji prije kraja sezone imati priliku gledati utakmice uživo s tribina.


Projekt 'Velika slika' predstavljen prošle godine previđao je promjene u glasačkoj strukturi Premier lige, kako bi najveći klubovi dobili veća prava, a bili su predloženi i drugačiji modeli financiranja za Englesku nogometnu ligu i Engleski nogometni savez. Jedan od prijedloga bio je i smanjenje Premier lige s 20 na 18 klubova, te ukidanje Liga kupa i Community Shielda, a sve s ciljem kako bi se oslobodilo više termina za izmijenjenu strukturu Lige prvaka.

Govoreći na konferenciji o nogometnom biznisu, Masters je na pitanje o šansama da neki od tih prijedloga budu usvojeni rekao: "Kao dio revizije strategije, ako govorimo o razdoblju od sljedećih deset godina, o svemu bi trebalo razgovarati. U ovom ternutku mi smo na polovini tog ciklusa. Mi imamo ligu s 20 klubova od 1995. godine. To je najomiljeniji model širom Europe, osim Bundeslige. Oni imaju ligu s 18 klubova i drugačiji model u odnosu na naš. Engleski nogometni kalendar je prepunjen sjajnim i uzbudljivim nogometom. To je nešto do čega smo svi skupa došli. U ovom trenutku, i u doglednoj budućnosti, Premier liga će ostati natjecanje s 20 klubova."

Masters se nada kako bi se navijači mogli vratiti na tribine u nekom trenutku ove sezone kako bi uživo gledali utakmice svojih klubova: "Uvjeren sam da će se navijači vratiti na tribine ove sezone. Nitko to ne može sa sigurnošću reći, jer pandemija ima načine na koje nas može iznenaditi, ali mi nismo izgubili nadu da bismo mogli vidjeti dio navijača na tribinama ove sezone. Nadam se da će se sljedeće sezone navijači u potpunosti vratiti na tribine i da ćemo se vratiti pravoj Premier ligi."

Inače, iz britanske vlade jučer su došle informacije kako se razmišlja o tome da se navijačima omogući dolazak na Wembley u finalnim utakmicama Liga kupa i FA kupa, a sve kao priprema za predstojeće Europsko prvenstvo, čija se završnica igra upravo na Wembleyu.