Novi menadžer Aston Ville Steven Gerrard je priznao kako mu je prilika da sjedne na klupu ovog kluba bila prevelika da bi je odbio, iako je svjestan kako je to za njega veliki izazov i rizik na početku trenerske karijere.


"Aston Villa nije klub koji se treba nametati, to je ikonski nogometni klub. Poznajem Villu jako dobro izvana i uzbuđen sam zbog toga što ću sada biti uključen i iznutra i početi graditi veze. Ja volim izazove, volim rizike. To je nešto čemu se doista veselim. Ovaj klub mi odgovara jer znam da su navijači jako strastveni i pritisak i zahtjevi za uspjesima su veliki. To je nešto s čime sam živio od svoje sedamnaeste godine." rekao je Gerrard.

Bivši vezni nogometaš Liverpoola je nakon kratkog rada u omladinskoj školi ovog kluba samostalnu trenersku karijeru započeo kao menadžer Glasgow Rangersa u lipnju 2018. godine, a taj je klub prošle sezone odveo do naslova prvaka Škotske, okončavši tako Celticovu devetogodišnju dominaciju.

Opisavši proces mijenjanja Rangersa Villom, Gerrard kaže kako je to bilo 'ludo i vrlo brzo'.

"Postao sam svjestan interesa Aston Ville u srijedu. Dobio sam poziv od svog zastupnika i čim smo završili razgovor želio sam da se sve ovo riješi što bržem prije svega zbog činjenice da je ovo prevelika prilika. Od tog trenutka sve se dogodilo doista brzo. Sve zasluge za brzi dogovor idu na račun Aston Ville. Ne samo kad sam ja u pitanju, nego i osoblje koje dovodim sa sobom. Moram odati priznanje i Rangersima, koji su bili vrlo profesionalni. Sve je bilo ludo, sve je bilo brzo. Ali, kad ste u takvoj situaciji, posljednje što želite jeste da se sve razvlači."

Prva utakmica koja Gerrarda očekuje je domaći dvoboj protiv Brightona u subotu, dok ga vrlo brzo, već 11. prosinca, očekuje susret protiv kluba u kojemu je proveo cijelu igračku karijeru, Liverpoola, kluba u kojemu je u sedamnaest godina osvojio devet trofeja, uključujući i Ligu prvaka.

"Slušajte, ne mislim da ja ili bilo tko drugi može kontrolirati zvuk koji dolazi s tribina. Za mene to nije važno, važno je da imamo priliku otići na Anfield i pobijediti. To je stav s kojim ćemo ulaziti u svaku utakmicu. Ja želim pobijediti u svakoj utakmici koju igram. Sada je moj prioritet i fokus usmjeren na Aston Villu i to je ono što ću raditi svaki dan. Jedna stvar koju mogu garantirati navijačima, igračima i osoblju ovdje - kad se posvetim nečemu, u tome sam cijeli."

"Moram iskoristiti ovu priliku da spomenem svog prethodnika na klupi Aston Ville, Deana Smitha, jer je on trener kojega jako cijenim. Ne mogu kontrolirati kako će se stvari razvijati, ali bit će teško slijediti uspjehe koje je on ovdje napravio i poštovanje koje je steka u lokalnoj zajednici." dodao je Gerrard.

Gerrard priznaje kako je imao sreću raditi pod trenerima svjetske klase kao igrač, ali o svom trenerskom stilu kaže: "Ja na stvari stavljam svoj osobni pečat. O filozofiji igre ću razgovarati s igračima. Ako ste gledali moju momčad u Rangersima, to će vam dati dobru predstavu o tome. Jasno je da želim igrati što je moguće atraktivnije i zabavnije za gledati, ali jedna stvar koju želim popraviti je struktura momčadi s defanzivne točke gledišta - naša postavka igre, ono što radimo kako bismo povratili posjed lopte. Imao sam sreće da kao igrač usvojim nešto od toga od nekih trenera svjetske klase."

Gerrardu će se u Villi priključiti nekoliko članova njegovog stručnog stožera iz Rangersa, uključujući Garya McAllistera - bivšeg pomoćnog trenera u Aston Villi - i Michaela Bealea kao njegovog prvog asistenta. U klubu će ostati i trojica članova stručnog stožera Deana Smitha.

"Moram poštovati činjenicu da su ove dvije lige jako različite kad je u pitanju razina kvalitete, ali naučio sam puno toga u protekle tri i pol godine. Živio sam pod tim pritiskom i zahtjevima za pobjedama. Trebalo je napraviti puno posla na izgradnji momčadi i mogu otići podognute glave. Prelazak u drugu ligu je nešto na što se moramo adaptirati. Igrao sam puno godina u Premier ligi i imam iskusnu grupu trenera koji su mi prava stijena. Također ćemo iskoristiti iskustvo postojećeg osoblja, tako da se veselim izgradnji odnosa." zaključio je Gerrard.