Iako je u ožujku najavio kako neće tražiti otplatu duga koji Chelsea ima prema njemu, vlasnik londonskog kluba Roman Abramovich u međuvremenu se predomislio i sada od budućih vlasnika očekuje da mu vrate dug od gotovo dvije milijarde eura, što će značajno otežati proces prodaje.


Chelsea je, prema pisanju britanskih medija, obavijestio britansku vladu o svojoj namjeri restrukturiranja načina na koji će prodaja kluba biti obavljena, a što uključuje isplaćivanje duga prema tvrtki Fordstam Ltd., koja je 'povezana' s Abramovichem. Ruski tajkun je i prije nekoliko dana neugodno iznenadio potencijalne nove vlasnike zatraživši garancije za dodatne iznose novca koji bi bili uloženi u infrastrukturu, prvenstveno stadion, a koji bi cijenu cijelog posla povećali za više od milijarde eura.

"Prodaja kluba neće biti brzopleta, nego će biti rezultat jednog pozorno praćenog procesa. Ja neću tražiti da se otplate bilo kakvi dugovi prema meni. Ovo za mene nikad nije bilo pitanje posla ili novca, nego čiste strasti prema igri i klubu." poručio je Abramovich prije manje od dva mjeseca, dodavši i kako će kompletan iznos od prodaje kluba uplatiti za pomoć ukrajinskom narodu, no čini se kako je u međuvremenu promijenio mišljenje.

Trenutni favorit za budućeg vlasnika Chelsea je američki konzorcij predvođen Toddom Boehlyem, suvlasnikom baseball kluba Los Angeles Dodgers, koji je dobio rok od pet dana za dostavljanje konačne ponude. Nakon što njegova, ili ponuda sljedećeg najboljeg ponuđača, bude prihvaćena, Boehly će morati proći i proceduru odobravanja od strane Premier lige, čiji je izvršni predsjednik Richard Masters u ožujku rekao kako je najkraći proces odobravanja trajao deset dana.

Chelsea trenutno posluje pod posebnom licencom koja vrijedi do 31. svibnja, a ukoliko prodaja do tada ne bude okončana aktualnom europskom prvaku prijeti gašenje ili preseljenje u niži rang natjecanja. Naime, Premier liga formalno izdaje licence za nastup u sezoni 2022./2023. do 9. lipnja, a ukoliko Chelsea do tada ne dobije licencu neće se moći natjecati u Premier ligi sljedeće sezone.