Svih deset članica CONMEBOL-a, južnoameričke nogometne asocijacije, su odbacili mogućnost sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu u nogometu koje bi se, prema idejama čelnika FIFA-e GIannija Infantina i njezinog direktora nogometnog razvoja Arsena Wengera, trebalo održavati svake dvije godine.


Južnoamerikanci su i ranije dali do znanja kako su protiv ove ideje, ali nakon što je FIFA putem sebi bliskih medija u javnost pustila informaciju kako je njihovu ideju podržao Brazil, odlučili su se i službeno oglasiti i opovrgnuti takvu mogućnost.

"Nema razloga, koristi ili opravdanja za promjene predvođene FIFA-om koje bi dovele do toga da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine umjesto svake četiri. Deset država koje čine CONMEBOL potvrđuju da neće sudjelovati na Svjetskom prvenstvu ako ono bude organizirano svake dvije godine." poručili su Južnoamerikanci nakon sastanka svog kongresa održanog u Paragvaju.

FIFA u prosincu ima na rasporedu svoj globalni samit, a Infantino se još uvijek nada kako će pronaći konsenzus za svoje prijedloga za unapređenje nogometa, a još uvijek je neizvjesno i hoće li jedan od tih prijedloga biti održavanje Svjetskog prvenstva svake dvije godine. Svoje protivljenje takvom prijedlogu od ranije je istaknula UEFA, kao i brojni nogometaši i čelnici klubova te Međunarodni olimpijski komitet.

Svjetsko prvenstvo se održava svake četiri godine od 1930. godine, s izuzetkom za vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata. Sedam puta su osvajači ovog natjecanja bili iz CONMEBOL-a - pet puta Brazil i dva puta Argentina.

Nakon sastanka u Paragvaju, iz CONMEBOL-a su poručili i kako je prijedlog za češće odigravanje Svjetskog prvenstva 'okretanje leđa gotovo stogodišnjoj tradiciji svjetskog nogometa i ignoriranje povijesti jednog od najznačajnijih sportskih događaja na planetu.', dodavši kako se trenutni sustav natjecanja pokazao kao uspješan model, koji nagrađuje trud, talent i planirani rad.