Većina igrača sa Svjetskog prvenstva u Kataru ne želi da se turnir ponovno održava zimi, tvrdi globalni sindikat igrača FIFPro.


Objavljujući svoj pregled nakon turnira i anketu obavljenu među igračima, iz ove organizacije kažu da bi idealno bilo da Svjetsko prvenstvo nikada više ne bude ugurano u razdoblje od studenog do prosinca. Osim ako nije došlo do potpune izmjene ligaških rasporeda i "odgovarajućeg vremena za trening i oporavak".

Odluka francuskog braniča Raphaëla Varanea da prekine međunarodnu karijeru prošlog mjeseca u dobi od 29 godina nakon "zagušljivog" rasporeda bila je znak upozorenja, rekao je glavni tajnik FIFPro-a Jonas Baer-Hoffmann u brifingu za medije.

Varane je pomogao Francuskoj da dođe do finala, a zatim je 3. veljače objavio da završava međunarodnu karijeru.

[Varaneova] odluka trebala bi stvarno, stvarno učiniti organizatore natjecanja nervoznima, jer u konačnici oni igrači koji su na terenu kreiraju igru, oni stvaraju proizvod koji svi prodaju... i igrači su ti zbog kojih navijači dolaze gledati nogomet." rekao je Baer-Hoffmann, dodavši: "Bojim se da neće biti posljednji ako ovako nastavimo."

Igrači obično imaju najmanje dva tjedna nakon klupske sezone za odmor i pripremu za Svjetsko prvenstvo, a Baer-Hoffman je rekao da bi ponavljanje 2022. bilo neprihvatljivo.

"Ako želite ponovno organizirati zimsko Svjetsko prvenstvo, trebate [lige] potpuno promijeniti svoj raspored i osigurati odgovarajuće vrijeme treninga i oporavka prije i nakon turnira", rekao je. “Malo je vjerojatno da će oni na to pristati.

Vrijeme oporavka nakon turnira skraćeno je s 37 dana na osam u nekim zemljama kako bi se smanjio poremećaj u europskom klupskom kalendaru.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino rekao je nakon finala u Kataru da je zimski raspored doveo do zabavnijih utakmica.

"Igranje u studenom i prosincu imalo je utjecaja." rekao je Infantino. Dodao je da smo "to vidjeli s kvalitetom igara" u usporedbi s ljetnim Svjetskim prvenstvom igranim "na kraju iscrpljujuće sezone".

Ali Bear-Hoffman je odgovorio: "Ono što smo imali ovaj put očito nije bilo prihvatljivo i ne bi trebalo biti održiva opcija za bilo koga. Ono što postaje vrlo očito iz izvješća jest da bi očito ideja zakazivanja turnira kao što je Svjetsko prvenstvo usred sezone zahtijevala mnogo značajnije promjene u kalendaru ako bi se to ikada više ponovilo. Mislim da je to vrlo jasno. A to je očito nemoguće bez značajne izmjene rasporeda liga i drugih klupskih natjecanja.

U svojoj anketi nakon turnira, FIFPro je rekao da većina igrača želi najmanje 14 dana vremena za pripreme i period oporavka između 14 i 28 dana.

To bi mogao biti problem na Svjetskom prvenstvu 2026., koje bi trebalo uključivati 48 momčadi i više utakmica s obzirom da su predložene skupine od tri momčadi u procesu ponovne procjene. FIFA je naznačila da bi dodatni dani mogli proizaći iz pripremnog vremena.