Zajednička kandidatura Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, te kandidatura Turske jedini su preostali u utrci za organizaciju Europskog prvenstva u nogometu 2028. godine, potvrđeno je službeno iz europske nogometne asocijacije UEFA-e.


Turska, koja je pet puta do sada bezuspješno aplicirala za organizaciju europske smotre nogometa, je predala kandidaturu i za organizaciju EURA 2032. godine, a jedini protukandidat bit će im Italija.

"U predstojećim mjesecima će administracija UEFA-e procijeniti sve kandidature, a Izvršni odbor UEFA-e će u listopadu glasovati o tome tko će ugostiti dva sljedeća natjecanja." objavili su iz UEFA-e.

Zajednička kandidatura Ujedinjenog Kraljevstva i Irske je favorit za organizaciju Europskog prvenstva 2028., nakon što su ove dvije zemlje odlučile odustati od plana da se kandidiraju za organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. godine. U zajedničkoj izjavi su nogometni savezi Engleske, Škotske, Walesa, Sjeverne Irske i Republike Irske poručili kako će, ako dobiju organizaciju ovog natjecanja, organizirati najgledanije natjecanje u povijesti.

"Svjetski poznati stadioni velikog kapaciteta i moderni novi stadioni će pružiti platformu za najveće i komercijalno najuspješnije europsko prvenstvo svih vremena. Naše partnerstvo će omogućiti rekordno i nezaboravno europsko prvenstvo." poručili su iz ovih saveza.

Objavili su i na kojih deset stadiona bi se Europsko prvenstvo 2028. godine igralo: Wembley, stadion Tottenhama, stadion Newcastlea, stadion Manchester Citya, Villa Park u Birminghamu i novi stadion Evertona, koji je još u izgradnji, bi ugostili utakmice u Engleskoj. Igralo bi se još na stadionu Cardiffu, Hampden Parku u Glasgowu, Aviva stadionu u Dublinu te Casement Parku u Belfastu, koji također tek treba biti izgrađen.

Engleska i Škotska su ugostile 12 utakmica Europskog prvenstva 2020., koje se igralo širom Europe 2021. godine, nakon odgađanja uzrokovanog pojavom corona virusa. Finale na Wembleyu, u kojem je slavila Italija, obilježili su navijački neredi, ali predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je odbacio strahove kako bi to moglo negativno utjecati na šanse Engleske da ugosti buduće velike događaje.

Turska se nada kako će ovog puta njihova kandidatura biti prihvaćena, nakon što su u utrci za organizaciju Europskog prvenstva 2024. godine poraženi od Njemačke. Istanbulski olimpijski stadion ove će godine ugostiti finale Lige prvaka, koje je na rasporedu 10. lipnja.

Italija, koja je aktualni europski prvak, je dva puta bila domaćin europskim prvenstvima, 1968. i 1980. godine, a na rimskom Olimpicu igrale su se i utakmice Europskog prvenstva 2020. godine.

Jedan od potencijalnih kandidata za organizaciju jednog od dva predstojeća europska prvenstva inicijalno je bila i Rusija, ali nakon agresije te zemlje na susjednu Ukrajinu ta je mogućnost otpala.