Bukayo Saka (foto:arsenal.com)

Engleski reprezentativac Bukayo Saka je potpisao novi ugovor s Arsenalom, produživši svoju vjernost klubu do 2027. godine i unoseći u njihovu posrnulu premierligašku sezonu veliku dozu pozitivnosti.


U posljednjim mjesecima nije bilo mnogo sumnje da će Saka, proizvod akademije koji je postao možda i najsvjetlija zvijezda u mladoj momčadi Mikela Artete, pristati na nove uvjete. Dvadesetjednogodišnjak će osigurati značajno povećanje plaće u odnosu na postojeći ugovor, potpisan 2020. godine, osiguravajući da njegovo mjesto na Arsenalovoj platnoj ljestvici bude u skladu s njegovim utjecajem na njihov uspon pod Artetom.

"Jako sam sretan, na pravom sam mjestu da napravim sljedeći korak." rekao je Saka. "Ovo je sjajan klub i ja sam samo jako sretan. Kad sam bio u akademiji u Hale Endu, bio sam samo dijete koje je htjelo igrati i uživati, a očito kako stariš postaje sve ozbiljnije. Bilo je to sjajno putovanje s puno napornog rada i ja sam samo zadržao taj žar u sebi. Kad sam debitirao za prvu momčad, tada sam stvarno shvatio: 'Bože moj, stvarno sam to uspio.' Ostvario sam taj san i sada je riječ o tome da ostanem ovdje i održim to."

Saka je odigrao 178 utakmica za Arsenal, od čega 152 kao starter, i smatra se gotovo neizostavnim za svog trenera. Počeo je sve osim jedne utakmice Premier lige ove sezone, postigavši 13 golova sa svoje pozicije na desnoj strani napada. Engleska se slično oslanja na zaokruženog, inteligentnog i vrlo učinkovitog igrača koji je čvrsto među najboljima u vrhunskoj ligi: Gareth Southgate je izabrao Saku za pet od šest utakmica svjetskog prvenstva i vidio ga kako zabija u njihovoj posljednjoj utakmici protiv Ukrajine.

Iako mu se forma malo pogoršala u drugom dijelu ove sezone, zajedno s nekoliko njegovih suigrača, od njega će se očekivati da predvodi obnovljenu borbu za trofeje u sezoni 2023-24, možda uz veću konkurenciju za svoje mjesto kako bi Arteta mogao odmarati ga razborito.

"Boli me puno kad i pomislim kako smo završili ovu sezonu i razmišljam o tome što je moglo biti, ali jedna stvar koju mogu reći je da otkad igram zadnje dvije, tri godine, vidio sam kako ovaj tim i klub rastu i idu u pravom smjeru", rekao je Saka. "Jedna stvar koja klub, navijače, sve oko nas može uzbuđivati je da idemo u pravom smjeru".

Njegov novi ugovor je najnoviji znak Arsenalove spremnosti i sposobnosti da zadrže vrhunske talente. Aaron Ramsdale je potpisao novi ugovor prošlog tjedna, a sljedeći na listi je William Saliba, čiji trenutni ugovor završava sljedeće godine. Francuz još nije pristao na produljenje, ali pregovori se nastavljaju.