Menadžer Arsenala Mikel Arteta inzistira da će nastaviti pokazivati emocije uz rub nogometnog terena, unatoč tome što je zaradio zabranu vođenja momčadi pred Arsenalovo gostovanje kod Aston Ville.


Španjolac neće biti u klupi na Villa Parku dok Arsenal pokušava ojačati svoj položaj na vrhu Premier lige nakon što je u utorak dobio treći žuti karton sezone u pobjedi u zadnjoj sekundi protiv Lutona.

Topnici su preokrenuli rezultat i pobijedili 4-3, a Declan Rice je glavom zabio odlučujući gol duboko u sudačkoj nadoknadi, a Arteta je opomenut od strane suca Samuela Barrotta, koji je smatrao da je pretjerano proslavio gol.

Međutim, Arteta - koji bi mogao dobiti još jednu zabranu vođenja momčadi nakon optužbe Nogometnog saveza zbog svojih komentara nakon utakmice nakon kontroverznog poraza od Newcastlea - ne želi smiriti svoje ponašanje.

"Ne znam kako to zaustaviti", rekao je. "Bio je to jako emotivan trenutak sa svima koji su skakali i izgubili osjećaj gdje ste i prostor u kojem morate biti. Nažalost, sada ne mogu biti pored svoje ekipe uz rub terena, ali to je odluka koju donose strogo gledajući pravila. Nakon toga sam odmah sjeo na svoje mjesto i ostao tamo 30 sekundi, ali to je bilo nakon smirivanja emocije. U trenutku mislim da je vrlo teško zahtijevati to od trenera."

Upitan bi li zapravo želio prestati pokazivati svoje emocije, Arteta je odgovorio: "Da mi je dana prilika, ne. Želio bih biti sa svojim igračima jer svakodnevno naporno radimo kako bismo postigli ono što želimo, što je pobjeđivati utakmice i kada dobijete te trenutke u sportu, trebali biste to moći učiniti. Razumijem i da postoje određene granice i da morate poštovati da ste na gostujućem terenu, ali da mi je dana prilika, bio bih tamo i skakao."

Arteta je također sugerirao da nisu svi menadžeri kažnjeni za slične reakcije, dodajući: "Možda moramo proširiti (tehničko područje). Trebamo samo jako uže, da se ne mičemo. Ali to znači da se ne mičemo - svi mi. 'Mi' je drugačije u kontekstu i važno je pogledati 'mi' u tom kontekstu."

Arteta će biti u loži na Villa Parku, ali će mu biti dopušteno da održi govor igračima prije utakmice i pridruži im se igračima u svlačionici na poluvremenu i kraju utakmice prije nego što obavi svoje medijske obveze.

Arsenal će pokušati postati prva momčad koja će pobijediti na Villi otkako su sami zabili dva gola u sudačkoj nadoknadi i osigurali pobjedu 4-2 u veljači.

Od tada je Unai Emery ostvario 14 uzastopnih domaćih pobjeda u Premier ligi i bit će željan da nadmaši svoj bivši klub, s Villom koja je na trećem mjestu uoči vikenda.

Emery je izabran da zamijeni Arsenea Wengera u Arsenalu 2018. godine, ali je otpušten samo 18 mjeseci kasnije i zamijenjen je Artetom. Obojica su iz Baskije - gdje su odrasli i drugi treneri poput Julena Lopeteguija, Xabija Alonsa i Andonija Iraole.

Arteta priznaje da je Emery bio menadžer kojeg je gledao dok je započinjao svoju trenersku karijeru, rekavši: "On je najiskusniji i najuspješniji, s prilično velikom razlikom sa svime što je postigao u igri i svime što je osvojio. On je netko koga se divim. Pratio sam ga otkako je bio u Almeriji i za svaki tim je uvijek bio izvanredan. Uvijek je poboljšavao igrače, momčad i klub. On je Bask kao i ja i on je menadžer kojeg jako cijenim zbog onoga što je učinio u igri. To je učinio u različitim zemljama na različitim razinama i uvijek je bio uspješan. Jako sam sretan zbog njega."