UEFA-ina radna grupa koja se bavi proučavanjem poštovanja ljudskih prava u Kataru, domaćinu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu, je objavila kako je došlo do značajnog poboljšanja u poštovanju ljudskih prava u toj zemlji, iako još ima puno prostora za napredak.


Grupa je naglasila jasnu potrebu za boljom pravnom pomoći stranim radnicima i prevoditeljima oko ispunjavanja službenih obrazaca i lakšim pristupom informacijama o njihovim pravima.

Otkako su 2020. godine u toj zaljevskoj monarhiji uvedeni novi zakoni o radu, 242.000 radnika je uspjelo promijeniti radno mjesto (u odnosu na samo 18.000 godinu dana ranije), objavili su iz UEFA-e. K tome, 280.000 radnika je dobilo povišicu plaće i sada prima plaću jednaku minimalnu plaću kao i katarski državljani.

Grupa je tražila, i dobila, garancije da će hotelsko osoblje u Kataru na jednak način prihvatiti sve goste, bez bilo kakve diskriminacije.

Bilo je govora i o odštetama za radnike koji su ozlijeđeni na radu ili su izgubili život tijekom izgradnje stadiona i drugih objekata građenih za potrebe Svjetskog prvenstva. Načelno je dogovoreno da svaki ozlijeđeni radnik ili obitelj poginulog radnika moraju biti pravično obeštećeni.

Tijekom rasprave je posebno istaknuta potreba da se ulože značajni napori i prije i poslije Svjetskog prvenstva kako bi nogomet bio katalizator za pozitivne promjene u ovoj zemlji.