Svjetska nogometna federacija FIFA će na svom današnjem kongresu potvrditi promjene u formatu Svjetskog nogometnog prvenstva, koje će stupiti na snagu od sljedećeg Svjetskog prvenstva 2026. godine, na kojem će tako po prvi put sudjelovati čak 48 reprezentacija.


48 reprezentacija će biti raspoređeno u 12 grupa od po četiri momčadi, a u sljedeću fazu natjecanja će proći sve prvoplasirane i drugoplasirane reprezentacije, te osam najboljih trećeplasiranih reprezentacija. Od tog trenutka natjecanje se nastavlja po knock-out formatu, što znači da će se na završnici Svjetskog prvenstva ukupno odigrati 104 utakmice, odnosno čak 40 više nego do sada, a natjecanje će trajati punih 39 dana.

Ranije se spominjala mogućnost da se reprezentacije podijele u grupe sa po tri ekipe, ali od te se ideje odustalo.

Od dodatnih 16 reprezentacija na završnici Svjetskog prvenstva, tri dodatna mjesta dobit će reprezentacije iz Azije, četiri reprezentacije iz Afrike, po dva iz Sjeverne i JUžne Amerike, tri mjesta iz Europe i jedno mjesto će pripasti reprezentacijama iz pacifičke regije.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će prvo u povijesti koje će se igrati u tri države - domaćini će biti Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada.