Nogometni savez Gibraltara je objavio kako su dobili privremeno članstvo u UEFA-i na jučerašnjem sastanku u St. Petersburgu. Ova britanska kolonija je dugo vodila kampanju za ulazak u europsku nogometnu federaciju, ali su njihovi prethodni pokušaji propadali zbog pritiska španjolskih vlasti i pravila da se u obzir uzimaju samo suverene nacije.


Gibraltar je izdvojena teritorija Velike Britanije s vlastitom vladom, lociranja na jugu Španjolske, s populacijom od 29.000 stanovnika. Njihov nogometni savez je jedan od najstarijih saveza na svijetu. Nakon što su 1997. godine ispunili kriterije i postali članica FIFA-e, dvije godine kasnije su uputili zahtjev za članstvo u UEFA-i, ali su se susreli s prijetnjama španjolskog nogometnog saveza kako će izbaciti njihove klubove iz svojih natjecanja.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


2001. godine je usvojeno pravilo po kojem članstvo u UEFA-i mogu imati samo države priznate od Ujedinjenih nacija kao neovisne države, zbog čega je Gibraltar svoj slučaj 2003. godine predao međunarodnom arbitražnom sportskom sudu. Međutim, navodeći druge primjere nacija članica UEFA-e koje nisu u potpunosti neovisne države, na kraju su ipak dobili slučaj i 2006. godine im je već jednom dodijeljeno privremeno članstvo, ali je njihov zahtjev za punopravno članstvo odbijen s 45 glasova protiv i samo tri za.

Novo glasovanje za punopravno članstvo Gibraltara u UEFA-i održat će se 24. svibnja za vrijeme 37. kongresa u Londonu.