Španjolski velikani Real Madrid i Barcelona predvode listu najbogatjih svjetskih klubova, koju svake godine objavljuje renomirana konzultantska kompanija Deloitte, a iz prva tri je nakon niza godina ispao Manchester United, a na njegovo mjesto je došao minhenski Bayern.


Ovogodišnji rezultati bazirani su na prihodima iz sezone 2012./2013., a devetu godinu zaredom na vrhu ljestvice je madridski Real, s prihodima od 518,9 milijuna eura, čime je oboren i novi rekord, koji je ranije držao upravo Manchester United.

Engleski prvak sada drži četvrto mjesto s prihodima od 423,8 milijuna eura, dok se na peto mjesto probio francuski prvak Paris Saint-Germain.

Prema Deloitteu, dvadeset najbogatijih svjetskih klubova zajedno je ubilježilo rast od 8% u odnosu na prethodnu sezonu, unatoč ekonomskoj krizi, a najveći porast prihoda ubilježio je europski prvak Bayern sa 17%, sa zaradom od 431,2 milijuna eura.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Među trideset najbogatijih klubova nalazi se njih šest iz engleske Premier lige, ali samo su Manchester United, Manchester City i Liverpool ubilježili porast prihoda. Unatoč porastu od 9% u odnosu na sezonu ranije, Liverpool je s desetog pao na dvanaesto mjesto, nakon što je od početka 21. stoljeća svake godine bio u top 10.

Ukupno sedam od dvadeset najbogatijih klubova su sponzorirani od strane zrakoplovnih kompanija sa Srednjeg Istoka.

Deloitte ovu studiju obavlja redovno od 1997. godine, a dok je prve godine samo Manchester United imao prihode veće od 100 milijuna eura, danas deveterocifrenu zaradu ima trideset prvih klubova na ljestvici.

S obzirom na dosadašnje ovosezonske rezultate Manchester Uniteda, za očekivati je pad prihoda u tekućoj sezoni, te u skladu s tim i daljnji pad na ljestvici nekad najbogatijeg kluba. Ranije ovog mjeseca objavljeno je kako je nakon preuzimanja mjesta menadžera od strane Davida Moyesa ukupna vrijednost kluba na njujorškoj burzi pala za rekordnih 300 milijuna eura.