Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je najavio kako je krovna svjetska nogometna organizacija spremna testirati sustav televizijske provjere sudačkih odluka, koji bi trenerima omogućio da jednom ili dva puta po poluvremenu zatraže provjeru odluke koju smatraju spornom.

 


Govoreći na nogometnom sajmu Soccerex u Manchesteru, 78-godišnji Švicarac je potvrdio kako se namjerava ponovno kandidirati na funkciju na koju je prvi put izabran još 1998. godine, kad je postao osmi predsjednik FIFA-e u povijesti.

"Treneri će imati pravo jednom ili dva puta u poluvremenu zatražiti provjeru sudačke odluke, ali samo kad se igra zaustavi. Onda će sudac i trener pogledati televizijsku snimku i sudac možda promijeni mišljenje, kao što je to na primjer slučaj u tenisu." rekao je Blatter, najavivši kako bi se ovaj sustav mogao testirati već sljedeće godine.

"To se može napraviti samo tamo gdje televizijske kamere pokrivaju sve utakmice u natjecanju. Ili na nekom od FIFA-inih natjecanja, možemo to isprobati na natjecanju za mlađe kategorije, možda na U-20 Svjetskom prvenstvu, koje će se igrati na Novom Zelandu."  dodao je Blatter.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Za razliku od predsjednika UEFA-e Michela Platinija, koji je oštro protiv uvođenja bilo kakve tehnike u nogometnu igru, Blatter je zagovaratelj takvih promjena, pa je tako i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prvi put korištena tehnologija provjere na gol crti, koja se pokazala uspješnom.

U svom širokom izlaganju, Blatter je iznio još niz stavova o različitim pitanjima:

 - Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru će se morati igrati tijekom zimskog razdoblja, a po tom pitanju već su započele konzultacije s udrugom igrača FIFPro, klubovima, ligama i šest kontinentalnih federacija.
 - Bojkot Svjetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji ne bi bio ispravan potez, jer takvi potezi u sportu nikad nisu donijeli nikakvu korist.
 - On želi "respekt, poštenje i možda također i istinu" oko optužbi za korupciju unutar FIFA-e.
 


Dobro poznajete nogomet? Uzmite 100€ bonusa i zaradite klađenjem!