Krovna svjetska nogometna federacija FIFA i francuski nogometni magazin France Football objavili su danas listu od 23 igrača koji su u konkurenciji za Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg nogometaša svijeta u tekućoj godini.


Iako će svaki ljubitelj nogometa vjerojatno pronaći nekog svog favorita čije se ime nije našlo na ovom popisu, velikih iznenađenja tu nema, a oni glavni favoriti za nagradu ionako su odavno svima poznati.

Nagrada se dodjeljuje najboljima u svakoj kategoriji, i to ne ni za kalendarsku godinu niti za sezonu, nego za razdoblje od 22. studenog 2014. godien do 20. studenog 2015. godine, pojasnili su iz FIFA-e.

Konačnu odluku donijet će kapetani i izbornici svih reprezentacija, te predstavnici međunarodnih medija, koje je odabrao France Football. Pobjednici će biti proglašeni na svečanosti u ciriškoj kongresnoj dvorani zakazanoj za 11. siječanj 2016. godine.

Popis od 23 igrača je sastavila skupina eksperata iz France Footballa i izvršnog odbora FIFA-e, a uz njih su objavljena i imena deset trenera koji su u konkurenciji za najboljeg. Glasovanje će započeti 26. listopada 2015. godine i završiti 20. studenog 2015., a ukoliko u tom razdoblju ne stigne dovoljan broj glasova (najmanje dvije trećine svih potencijalnih glasova), FIFA i France Football mogu i produžiti rok za tjedan dana.

Nakon toga će FIFA i France Football 30. studenog objaviti imena trojice igrača koji su preostali u konkurenciji, kao i trojice trenera, te tri nogometašice i tri trenera ženckih ekipa. U isto vrijeme bit će otkrivena i tri kandidata za Puskas nagradu, nagradu za najljepši gol u proteklih godinu dana.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Ovo su 23 kandidata za Zlatnu lopu 2015. godine, po abecednom redu:

Sergio Agüero (Argentina/Manchester City), Gareth Bale (Wales/Real Madrid), Karim Benzema (Francuska/Real Madrid), Cristiano Ronaldo (Portugal/Real Madrid), Kevin De Bruyne (Belgija/Wolfsburg/Manchester City), Eden Hazard (Belgija/Chelsea), Zlatan Ibrahimović (Švedska/Paris Saint-Germain), Andrés Iniesta (Španjolska/Barcelona), Toni Kroos (Njemačka/Real Madrid), Robert Lewandowski (Poljska/Bayern), Javier Mascherano (Argentina/Barcelona), Lionel Messi (Argentina/Barcelona), Thomas Müller (Njemačka/Bayern), Manuel Neuer (Njemačka/Bayern), Neymar (Brazil/Barcelona), Paul Pogba (Francuska/Juventus), Ivan Rakitić (Hrvatska/Barcelona), Arjen Robben (Nizozemska/Bayern), James Rodríguez (Kolumbija/Real Madrid), Alexis Sánchez (Čile/Arsenal), Luis Suárez (Urugvaj/Barcelona), Yaya Touré (Obala Bjelokosti/Manchester City), Arturo Vidal (Čile/Juventus/Bayern).

Deset kandidata za najboljeg trenera, po abecednom redu:

Massimiliano Allegri (Juventus), Carlo Ancelotti (Real Madrid), Laurent Blanc (Paris Saint-Germain), Unai Emery (Sevilla), Pep Guardiola (Bayern), Luis Enrique (Barcelona), José Mourinho (Chelsea), Jorge Sampaoli (reprezentacija Čilea), Diego Simeone (Atlético Madrid), Arsène Wenger (Arsenal).