Prva velika promjena nakon dolaska Giannija Infantina na mjesto predsjednika FIFA-e ugledala je svjetlo dana - odobreno je testiranje upotrebe video tehnologije koja će sucima omogućiti pomoć pri donošenju teških odluka.


Novi predsjednik krovne svjetske nogometne federacije nazvao je 'povijesnom' odluku međunarodnog odbora za nogometna pravila, koje je na zasjedanju u Cardiffu odobrilo testiranja na utakmicama najkasnije od sezone 2017/2018, što će nogomet dovesti korak bliže ragbiju i kriketu kad se radi o upotrebi video tehnologije.

Prije početka testiranja na živim utakmicama, prema riječima predsjednika nogometnog saveza Walesa Jonathana Forda, video tehnologija će se testirati na snimkama, kako bi se utvrdilo ispravno funkcioniranje.

Međunarodni odbor za nogometna pravila za sada je odbacio mogućnost da treneri mogu tražiti provjeru odluka putem pregledavanja snimaka, a testiranja će trajati dvije godine u raznim državama svijeta. Infantino je rekao kako je interes za testiranje pokazan iz dvanaest nogometnih saveza i jedne kontinentalne federacije, za koju se vjeruje da je Conmebol.

Iz Engleskog nogometnog saveza poručili su kako žele testirati tehnologiju u FA kupu, a slično poručuju i iz škotskog nogometnog saveza. Martin Glenn, izvršni predsjednik engleskog FA-a, je rekao kako je važno zadržati protočnost igre, dok je je Ford rekao kako je važno iskoristiti prednosti video tehnologije, ali izbjeći i zamke koje njezino korištenje može donijeti.

Infantinov bivši šef, suspendirani predsjednik UEFA-e i nesuđeni kandidat za predsjednika FIFA-e, Michel Platini uvijek je bio strogo protiv uvođenja bilo kakve tehnologije koja bi pomagala sucima, no nakon njegove suspenzije UEFA je najavila uvođenje tehnologije na gol-crti u svoja klupska natjecanja, a Infantino kaže kako je uvođenje video tehnologije novi veliki korak naprijed za nogomet.

"Pokazali smo da slušamo navijače i igrače i da primjenjujemo zdrav razum. Oprezni smo, ali također želimo poduzeti konkretne mjere i konkretne korake naprijed kako bismo osigurali početak nove ere, ne samo za FIFA-u, nego i za međunarodni odbor za nogometna pravila IFAB." rekao je Infantino.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Nekoliko zainteresiranih nogometnih saveza će biti uključeno u testiranje, koje će uključivati analiziranje snimaka s određenog broja kamera od strane sudaca. Suci će imati izbor, prihvatiti savjet kolege koji analizira video snimke ili sami pogledati snimke na prijenosnom uređaju pored aut-linije. Prema IFAB-u, video snimke će moći biti korištene samo u četiri točno definirana slučaja koji mogu utjecati na tijek utakmice: kad je postignut gol, kod donošenja odluke o penalu, crvenom kartonu i mogućem slučaju zamjene identiteta igrača. Na detaljima same primjene će se tek raditi, uključujući i na tome kad i kako će se igra moći zaustaviti kako bi se pregledala video snimka.

Oni koji zagovaraju uvođenje video tehnologije u nogomet napominju kako se ona uspješno koristi u drugim sportovima, poput ragbija i kriketa, dok su protivnici zabrinuti da će se time potkopavati integritet sudačkih odluka i utjecati na protočnost igre.

FIFA se godinama odupirala čak i uvođenju tehnologije na gol-crti ali bivši predsjednik Sepp Blatter iznenada je promijenio mišljenje nakon Svjetskog prvenstva 2010., a od 2014. godine je počeo omekšavati i po pitanju video tehnologije.

"Nogomet je sport broj jedan u svijetu. Jednostavno moramo pokazati da slušamo navijače i primjenjujemo zdrav razum. Ako želimo biti ozbiljni, moramo to testirati. Moramo testirati, eksperimentirati i onda donijeti zaključke." dodao je Infantino.

IFAB, koji čine predstavnici četiri britanska nogometna saveza i četiri predstavnika FIFA-e, je donio još dvije važne odluke. Takozvana trostruka kazna se neće primjenjvati - to znači, ako je igrač uistinu pokušavao igrati loptom u trenutku kad je u svom šesnaestercu srušio protivnika u izglednoj situaciji za postizanje gola, više neće dobivati crveni karton. Ova promjena će od lipnja krenuti u dvogodišnji testni program. Također je postignut načelni dogovor oko mogućnosti obavljanja četvrte izmjene u produžecima, iako konačnu odluku tek treba donijeti.