EuroNogomet, nogometni magazin

FIFPro oštro protiv zabrane nastupa igračima u reprezentacijama

Krovna europska nogometna federacija UEFA je krenula s prvim koracima u namjeri sprečavanja formiranja zatvorene elitne europske superlige rezervirane za bogate klubove, pa je tako njezin predsjednik potvrdio kako će svim igračima koji nastupe u tom natjecanju biti zabranjeno nastupanje za reprezentacije.


"Svi smo ujedinjeni protiv ove besmislice od projekta... Igračima koji budu igrali u zatvorenoj ligi će biti zabranjeno igrati na Svjetskom i Europskom prvenstvu." rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Ovakvom potezu su se usprotivili iz udruge profesionalnih nogometaša FIFPro, iz kojeg su poručili: "Ova odluka donosi igračima i njihovim udruženjima veliku zabrinutost i otvara pitanja o njezinom utjecaju ne samo na osnovu i kulturni identitet nogometa, nego i puno praktičnije - na njihove karijere.

Nogomet je izgrađen na svom jedinstvenom socijalnom i kulturnom naslijeđu, koje ne samo da donosi neusporedive veze s navijačima, nego je kreiralo i motor koji je proširio profesionalnu igru kao nijedan drugi sport. Da bi se to sačuvalo, potrebna je zdrava suradnja zasnovana na solidarnosti između domaćih i međunarodnih natjecanja.

Novo natjecanje koje potkopava te vrijednosti može donijeti nepopravljivu štetu. Važno je naglasiti da je europski nogomet došao do ove točke potencijalnog raspada zbog toga što su neki uživali neproporcionalnu količinu vlasti, a većina drugih, uključujući one koji su u samo srcu igre - igrači i navijači - su uglavnom stavljani u drugi plan. Prijetnje izdvajanjem u novo natjecanje i posljedične reforme europskih natjecanja su godinama utjecali na donošenje odluka.

Ova dinamika je zamijenila transparentnu i uključivu diskusiju o reformi natjecanja u korist svih igrača, navijača, klubova, ligova i saveza. Igrače se i dalje koristi kao imovinu i ulog u tim pregovorima. To je neprihvatljivo za FIFPro, naša 64 nacionalna saveza igrača i 60.000 igrača koje predstavljamo.

Žustro ćemo se suprotstaviti mjerama s bilo koje strane koje bi utjecale na prava igrača, kao što je zabrana igranja za reprezentacije. U najboljem interesu igrača i cijele industrije, posvećeni smo suradnji sa svim sudionicima kako bi se donijele odluke koje idu na korist svim razinama igre i popravili njezini trenutno postojeći nedostaci."Facebook

Twitter

Instagram

.: EuroNogomet, nogometni portal. .:. Online od 28. listopada 2005. .:. Izrada i održavanje DG Informatika d.o.o. .:. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole :.

Login ili Registracija

LOGIN