Real Madrid je ove sezone imao svojih uspona i padova, ali vi ste jedan od najkonzistentnijih igrača. Kako vi vidite sezonu 2020/21 do sada?
- I dalje smo u borbi za trofeje i to je najvažnije. Bilo je nekih rezultata s kojima nismo bili zadovoljni, ali uvijek smo imali neke dobre izvedbe. Ovo je na puno načina čudna sezona, ali vjerujemo da možemo biti uspješni na kraju.


Na osobnom planu, osjećate li se da ste se u potpunosti skrasili u Realu u svojoj trećoj sezoni? Pritisak u ovom klubu je sigurno ogroman...
- Postoji pritisak, ali to nije nikakvo iznenađenje. To znate i prije nego što dođete ovdje. Ako želite igrati za Real Madrid, morate prihvatiti da je pritisak dio posla. Očekivanja su velika svake sezone - znamo to kao igrači i spremni smo preuzeti tu odgovornost.

Ova sezona će završiti Europskim prvenstvom - koliko ste uzbuđeni zbog toga?
- Igrati na međunarodnom natjecanju je uvijek uzbudljivo, ali još se puno nogometa ima za odigrati do tada. Normalno je razmišljati o tome i biti uzbuđen, ali u isto vrijeme treba ostati koncentriran na uspjehe s klubom.

Prošlo je tek nešto više od dvadeset godina otkako je Belgija ugostila Europsko prvenstvo u suradnji s Nizozemskom. Jeste li gledali taj turnir? Kakve su vaše uspomene na njega?
- Bio sam tek mali dječak, ali sjećam se uzbuđenja u zemlji. To nije bilo uspješno prvenstvo za nas, ali uvijek je čast dobiti priliku da ugostite europsko ili svjetsko prvenstvo.

Je li osjećaj iščekivanja pred ovogodišnje prvenstvo veći nakon prošlogodišnje odgode?
- Sport je toliko značajan za tako puno ljudi. Znam da mi za vrijeme karantene prošle godine nije nedostajalo samo igranje nogometa, nego i gledanje nogometa na televiziji, kao i NBA i Formule 1. Prošlo ljeto je bilo razočaravajuće za navijače, ali moralo se prvo misliti na sigurnost. Nadajmo se da će svijet ove godine kad turnir dođe na red biti bolje mjesto i da će navijači moći uživati uživo gledajući utakmice na stadionima.

Jeste li razočarani zbog toga što Belgija neće ugostiti nijednu utakmicu?
- To bi bilo lijepo, posebno igrati na Europskom prvenstvu pred svojim navijačima. To nije nešto o čemu sam puno razmišljao - domaćini su odabrani i samo želimo biti uspješni.

Izvučeni ste u grupu s Danskom, Rusijom i Finskom - što mislite o toj grupi?
- To je jaka grupa i neće biti lake utakmice. Oni imaju igrače koji nam mogu stvoriti probleme i moramo biti spremni na to.

Igrat ćete protiv Danske u Kopenhagenu i protiv Rusije u St.Petersburgu. Mislite li da vas to dovodi u veliki zaostatak ili to jednostavno vidite kao izazov igranja u gostima?
- Možda oni na to gledaju kao na prednost igranja na domaćem terenu, posebno ako navijačima bude dopušten dolazak na tribine, ali mi na to gledamo samo kao na utakmice koje želimo pobijediti. Za njih je dobro to što će igrati na svojim stadionima, ali naši su ciljevi jasni.

Belgija je najbolje rangirana reprezentacija na svjetskoj ljestvici - mislite li da vas to čini favoritima za osvajanje europskog trofeja?
- To jesmo li prvi, drugi ili treći ništa ne mijenja na stvari. Mi znamo da je aktualna belgijska reprezentacija posebna grupa igrača i želimo osvajati trofeje. Ne kažem da smo mi favoriti, ali u turnir ulazimo sa željom da ga osvojimo.

Koje reprezentacije vidite kao najveće konkurente za trofej?
- Puno je dobrih momčadi i ne bih htio izraziti nepoštovanje prema nekome ako ih ne bih uopće spomenuo. Ipak, ako bih trebao izdvojiti jednu reprezentaciju, to bi bila Francuska. Oni su s razlogom svjetski prvaci, ali oni neće biti jedina snažna momčad koja je uvjerena u svoj uspjeh.

Kakav je momčadski duh u vašoj reprezentaciji - jeste li samouvjereni da ćete dogurati daleko?
- Momčadski duh je dobar - znamo da je ovo kvalitetna skupina igrača i svi igramo jedan za drugoga, kao i izbornik. Bilo bi lijepo ostvariti uspjeh za navijače.

Plasman u polufinale Svjetskog prvenstva 2018. godine je bio veliki trenutak za Belgiju i kad ste se vratili u domovinu dočekani ste kao heroji. Gledajući sada unatrag, osjećate li razočaranje zbog toga što niste otišli i dalje ili ponos zbog onoga što ste ostvarili?
- Moguće je osjećati obje emocije. Veliki je rezultat plasman u polufinale Svjetskog prvenstva, ali naravno, kad odete tako daleko u natjecanju uvijek je razočaranje ne plasirati se u finale i pokušati ga osvojiti.

Trenutnu belgijsku reprezentaciju često nazivaju 'zlatnom generacijom' - kako vi gledate na to?
- Većina tih naziva je izmišljena od strane medija, tako da to nije nešto na što obraćamo pozornost. Ono što mi znamo jeste da je ovo vrlo posebna grupa igrača i da želimo ostvariti uspjehe, ali zbog toga što mi znamo da smo sposobni za to, a ne zbog tih naziva.

Igrači poput vas, De Bruynea, Hazarda, Alderweirelda i Vertonghena se bliže tridesetima ili su već u njima - osjećate li da vam curi vrijeme za osvajanje velikog trofeja?
- Kao vratar, osjećam da imam još puno dobrih godina ispred sebe, a čak i igrači u polju mogu igrati na vrhunskoj razini do sredine tridesetih. Realnost je ta da bez obzira u kojim ste godinama, svjetska i europska prvenstva se igraju jednom u četiri godine, tako da su prilike za njihovo osvajanje uvijek ograničene.

Osjećate li da morate nešto osvojiti kako bi se ova generacija smatrala uspješnom?
- Važno je koncentrirati se na činjenicu da to želimo napraviti da znamo da to možemo, a ne da na to gledamo kao na pritisak. Mi znamo da možemo, znamo da to zahtijeva naporan rad i možda čak i malo sreće.

Kako se momčad nosila s odlaskom u mirovinu Vincenta Kompanya? Jesu li se u momčadi pojavili novi lideri?
- Vincent nije bio samo jedan od najboljih belgijskih obrambenih igrača, nego jedan od najboljih obrambenih igrača uopće. On je bio naš lider, ali igrači ne mogu igrati vječno - svemu mora doći kraj. On je za nas bio veliki lider, ali puno je iskustva u ovoj momčadi i važno je da se veliki broj nas istakne.

Jeste li vi lider ili tu ulogu radije prepuštate drugim iskusnim igračima?
- Ja sam jedan od iskusnijih igrača u momčadi i imam odgovornost pomoći mlađim igračima. Kao vratar morate imati samopouzdanje kako biste upravljali obranom. To ne mora biti vikanje, ali važno je imati autoritet.

Eden Hazard je imao puno problema s ozljedama - koliko mu je teško u Realu? Je li on i dalje igrač koji je osvojio tu Srebrnu loptu na Svjetskom prvenstvu?
- Nesreća je za njega to što je imao toliko puno ozljeda otkako je došao u Madrid, ali osjećam da je spreman ponovno eksplodirati i za Real i za Belgiju. Moramo mu dati vremena da ponovno pronađe pravu formu i brzinu, ali uvjeren sam da ćemo ga ponovno vidjeti u najboljem izdanju. Svi znaju da je on jedan od najboljih igrača na svijetu.

A vaš najbolji strijelac Romelu Lukaku. Osjećate li da je on malo potcijenjen ili dobiva priznanje koje zaslužuje?
- On nije potcijenjen od strane nikoga u belgijskoj reprezentaciji, to vam mogu garantirati. Ako od nekoga jeste, ne mogu razumjeti zašto. U Evertonu je zabijao puno golova, u Manchester Unitedu je zabijao puno golova i sada u Interu zabija puno golova. Onda tome dodajte činjenicu da je najbolji strijelac belgijske reprezentacije svih vremena i jasno je svima koji poznaju nogomet da je on jedan od najboljih i najučinkovitijih napadača na svijetu.

Razgovarao: Donald Deane
Wolrd Soccer, svibanj 2021.