U vrijeme kad je Xavi Hernandez vodio svoju prvu utakmicu na klupi Barcelone, njegov bivši suigrač, trener i mentor Pep Guardiola se prisjetio svog debija na klupi Barcelone: "Sjećam se da sam bio nervozan, osjećao sam tjeskobu, ali bio sam i samouvjeren."


U razgovoru za Sky Sports menadžer Manchester Citya se sjetio i rezultata: "Izgubili smo od Numancije rezultatom 1:0 i ljudi su odmah počeli špekulirati i pitati se je li trener početnik dorastao tom poslu. Dani nakon tog poraza nisu bili lagani. U velikim klubovima su i očekivanja uvijek velika. To nije bila dobra lekcija."

Guardiola danas ima puno više razlika za smijeh. Ta je sezona završila osvajanjem Lige prvaka u Rimu. Kad bi se mogao vratiti kroz vrijeme i dati jedan savjet samom sebi iz 2008. godine, što bi rekao: "Sve bih odradio prilično slično. Sada sam bolji trener nego što sam tada bio. Iskusniji sam, bolje poznajem igru, bolje poznajem protivnike. Znam načine na koje trebate napadati i braniti se. Ali, bila bi katastrofa da nisam napredovao, iskreno. Tada mi je bilo 37 godina, a sada je 50. Čovjek uči."

Na početku trenerske karijere, rezultati su značajno utjecali na Guardiolino raspoloženje: "Bio sam u sedmom nebu nakon svake pobjede. Ali kad bismo izgubili bilo bi 'O, ne, nisam ja sposoban za ovo'."

Vrijeme ga je naučilo da i pobjede i poraze tretira na isti način: "Sada sam puno opušteniji. To vam donosi iskustvo. Dam svoj maksimum, pa ako upali - sjajno. Ako ne upali, pokušat ćemo ponovno. Pobjeđivanje zavisi od puno stvari koje ne možete kontrolirati."