{mosimage}Otkako je na poziciju menadžera Chelsea stigao Guus Hiddink ta momcad niže samo uspjehe. Od momcadi koja je pod vodstvom Luiza Felipea Scolarija dovela u pitanje cak i nastup u Ligi prvaka sljedece sezone, Chelsea je izrastao u jednog od glavnih favorita za osvajanje tog natjecanja vec ove sezone, a u domacem prvenstvu su se vratili u igru za sami vrh, dok su izborili i nastup u finalu FA kupa.

Još u veljaci u Chelseau je bilo velikih problema, momcad je bila na cetvrtom mjestu u domacem prvenstvu i cinilo se kako bi mogao izostati cak i nastup u Ligi prvaka sljedece sezone, no u upravi su shvatili da su žurno potrebne promjene i doveli su vas da te promjene napravite. Jeste li odmah po preuzimanju posla znali da morate napraviti nešto konkretno?

- Istina je da su mi prišli u veljaci kad su strahovali da bi mogli pasti na peto ili šesto mjesto u ligi. Poceo sam od prvog dana razgovarati sa igracima i govoriti im kako moramo odmah poluciti rezultate, a ne se navikavati na meðusobnu suradnju. Bilo je dobro što sam imao u pocetku tjedan dana da se pripremimo za važnu utakmicu protiv Aston Ville u gostima. Uspjeli smo napornim radom izazvati srecu, ali ne samo srecu, igrali smo dobro i osvojili prva tri boda za koja smatram da su bila jako važna. Vec u prvom tjednu smo stavili pritisak na druge.

Gledajuci iz pozicije prije nego što ste dobili posao, jeste li mislili kako postoji nešto što biste odmah napravili da ste menadžer Chelsea? Na primjer: 'Ja bih uvijek stavljao ovu dvojicu igraca zajedno u momcad', jeste li imali takve ideje?

- Pa, došao sam s nekim idejama, naravno, jer sam u onih par dana otkako sam saznao da cu preuzeti momcad analizirao situaciju u momcadi i oko pojedinacnih igraca. Možda sam razmišljao o tome da treba biti takticki fleksibilniji, na primjer o tome da li možemo igrati sa dva centralna napadaca. To smo isprobali u tih prvih tjedan dana i ispalo je dobro vec u prvoj utakmici.

Ovdje ste kratko, tek nekoliko mjeseci, a vec se toliko puno toga promijenilo. Jeste li napravili preokret kakvom ste se nadali i osjecate li da ima još mjesta za napredak?


- Uvijek ima mjesta za napredak jer smo uvijek samokriticni prema svojim izvjedbama i izvedbama pojedinih igraca i mislim da iz svake utakmice možemo nauciti nešto novo, cak i ako smo u pobjednickom nizu vec nekoliko tjedana. Ali uvijek pokušamo pronaci ono što se može popraviti, jer nema savršeno odigrane utakmice. Uvijek možete pružiti još nešto kao momcad ili kao pojedinac.

Simbol ovih promjena je možda Didier Drogba, koji u vrijeme Luiza Felipea Scolarija nije imao samopouzdanja i bilo je jasno da nije u formi u kakvoj je danas. Što ste napravili sa njim da ga danas gledamo u formi u kakvoj jeste?

- Nemoguce mi je i ne želim suditi o vremenu prije veljace, uvijek ima razloga za svaku odluku. Ali u njegovom slucaju od prvog dana sam poceo raditi na svim tim razlozima i nisam želio dobiti previše informacija o onome što je bilo prije, jer sam gledao prema buducnosti, on se dokazao na treninzima, a gledao sam njega i Anelku zajedno u kup utakmici protiv Watforda i zbog toga govorim o fleksibilnosti u taktici. Ne samo na terenu, nego i izvan njega, on ima utjecaja zajedno sa ostalim igracima, a sada je vratio svoju pravu formu i poceo zabijati golove, što je najvažnije za sve.

Ima li neki trenutak u sezoni za koji smatrate kako je upravo to utakmica koja je promijenila stvari?


- Od prvog dana sam rekao igracima: 'hej momci, imate iskustva sa svjetskih i europskih prvenstava i puno utakmica Lige prvaka u nogama, a i ja sam skupio nešto iskustva radeci širom svijeta, pa nemojmo to skrivati nego ostvarimo rezultate od prvog dana.' I svi igraci, ne samo oni koji su na terenu, nego i ostali, su odgovorili i to je bilo dobro vidjeti, jer se govorilo kako su igraci zasiceni i slicno. Zbog toga nisam želio imati nikakve informacije o prošlosti, nego zapoceti ispocetka. Mislim da je kljuc u prvom tjednu i pobjedi protiv Aston Ville.