Moderna tehnologija je unijela puno promjena u današnji nogomet. Tvrtke koje pružaju uvid u statističke podatke napravile su od svega ogroman i unosan posao. Ali, koliko doista 'sirovi' statistički podaci pokazuju stvarnu vrijednost i učinak igrača?


Odgovor na ovo pitanje je možda teško definirati u maniru teme o kojoj pišemo, statistički u postocima, ali ono što se sa sigurnošću može reći jeste da igračev učinak na pojedinoj utakmici možete istinski kvalitetno procijeniti samo ako ste utakmicu i gledali, i to po mogućnosti uživo na stadionu, jer ni kamera ne može prikazati baš sve.

Na primjer, igrač u akciji za gol može doći u situaciju da najveću korist napravi ako preskoči loptu, propusti je igraču koji je u boljoj poziciji i svojom kretnjom izbaci iz igre protivničkog braniča. Ne postoji statistička kategorija koja će taj potez zabilježiti i ako niste utakmicu pogledali, nećete niti znati da se to dogodilo.

Igrač koji ima sposobnost prepoznati prazan prostor u koji treba utrčati i to napravi, neće za to biti 'nagrađen' nekim statističkim podatkom, osim što će se pisati da je pretrčao 10 ili 20 metara više. A upravo taj potez može biti ključan za postizanje gola. Isto tako, igrač koji ne prepozna i ne iskoristi slobodan prostor neće biti 'kažnjen' nekim drugim statističkim podatkom, jer on ne postoji, a ako pretrči 30 metara u potpuno besmislenom pravcu, statistika će ga za to nagraditi više od onoga koji je utrčao na pravo mjesto.

Sami podatak o pretrčanim kilometrima na utakmici može biti pokazatelj fizičke moći igrača, ali puno je važnije kada je i gdje trčao nego koliko, jer nogomet ipak nije atletika.

Inteligencija, pronicljivost i svjesnost igrača o događajima oko sebe ne mogu se vidjeti u statističkim podacima. To je nešto što možete vidjeti samo ako pratite utakmicu svojim očima.

Isto vrijedi i za igrače koji igraju na obrambenim pozicijama. Loše pozicioniranje prilikom protivničkog napada nije nešto što će statistika zabilježiti, iako će vjerojatno protivniku dati priliku da zabije gol. Statistički podatak 'pogreške koje su dovele do gola' bilježi samo situacije u kojima igrač izgubi loptu lošim dodavanjem ili driblingom.

Čak niti dobro pozicioniranje u obrani nije nešto što će statistika nagraditi na pravi način. Dobro pozicioniranje ne mora uvijek značiti da će obrambeni igrač prvi doći do lopte i izbiti je iz opasne zone. Dobro pozicioniranje može značiti da će protivnički igrač odustati od utrčavanja u opasnu poziciju ili da će odustati od slanja lopte u opasnu zonu.

Kad su u pitanju vratari, broj obrana tijekom utakmice je gotovo beznačajan podatak. Jedna obrana u ključnoj situaciji može značiti puno više od deset obrana mlakih udaraca s distance. Naravno, i statistika je nešto što evoluira, pa su s vremenom uvedene kategorije kao što su obranjene/promašene velike prilike, ali da biste uopće nešto okarakterizirali kao veliku priliku morate pratiti utakmicu uživo i svojim se očima uvjeriti o čemu se radi.

Zamislite situaciju da se napadač nađe sam pred vratarom i izglednoj situaciji za gol, ali ne opuca loptu nego odluči dodati povratni pas. Pronađe li to dodavanje njegovog suigrača koji je u puno lošijoj situaciji od njega, njemu će se pisati samo statistički podatak 'točno dodavanje'. To što je propustio ogromnu priliku za gol statistika neće zabilježiti, ali će ga za taj propust nagraditi jednim točnim dodavanjem više.

Za zaključak možemo samo reći - želite li procijeniti kvalitetu nekog igrača i dati ocjenu njegove igre, pogledajte utakmicu!