Nogomet je kompetitivna igra, ali i najgledaniji sport na svijetu. Onog trenutka kad je prvi nogometni klub odlučio ljudima naplaćivati novac kako bi gledali utakmice uživo, nogomet je postao sport za gledatelje, sa svim naletima neizrecive sreće koje ta činjenica nosi sa sobom.

 


Ako već tražite novac od ljudi, onda oni nešto žele i zauzvrat, tražit će da ih zabavite, da ih oduševite. Ako momčad na terenu ne ispunjava njihova očekivanja, postat će ljuti i nervozni. Ono što je poseban zahtjev u moderno vrijeme jeste i da se na stadionu osjećaju fizički ugodno. Tribine moraju biti lako dostupne, pružati svakom gledatelju dovoljno prostora i dobar pogled na teren, trebale bi biti natkrivene, a stolica na kojoj gledatelj sjedi mora biti udobna.


Za razliku od početaka, kad su gledatelji stajali na tribinama ili pak sjedili na betonu ili drvenim klupama, plastična stolica je današnji standard izgradnje i gotovo da nema drugačijih varijanti ako govorimo o izgradnji novih ili adaptaciji starih stadiona.


Na dobrom dijelu u posljednje vrijeme izgrađenih stadiona koriste se sklopive stolice. One imaju dvije velike prednosti: prije nego što gledatelji zauzmu svoja mjesta, one su podignute i omogućavaju puno više mjesta za prolaz kroz red od običnih, a uz to, okomiti položaj sjedišta u danima kad se utakmice ne igraju sprječava njihovo prljanje, tako da je higijena na višoj razini.


Neki dijelovi stadiona zahtijevaju i nešto drugačiju opremu od klasičnih tribina za gledatelje. U VIP loži tako ćemo redovno umjesto plastičnih stolica vidjeti kožne fotelje za uglednike i počasne goste, a u dijelu namijenjenom za novinare redovan dio opreme je sklopivi stol, koji novinarima omogućava da na pregledno mjesto postave svoje isprintane materijale ili laptope i ostalu elektroničku opremu.


Na sve većem broju modernih stadiona dobar dio tribina na neki se način izdvaja od klasičnih navijačkih i daje im se dodatna vrijednost. To su najčešće boksovi manjih kapaciteta koji se prodaju po značajno višim cijenama od standardnih ulaznica i koji su opremljeni drugačijim namještajem, kao što su prozirne plastične stolice, udobne fotelje, šankovi i frižideri s pićem, televizori za praćenje ponovljenih snimaka, i tome slično. Dok fotelje daju osjećaj udobnosti, prozirne stolice daju osjećaj moderno opremljenog prostora i jednostavno čine da prostor izgleda veći, jer se često zapravo radi o malim prostorima.


Ako prvi put idete na stadion gledati utakmicu uživo, vjerojatno ćete se zapitati koje je najbolje mjesto s kojeg ćete pratiti događanja. Problem s odgovaranjem na to pitanje je da postoji puno varijabli koje treba uzeti u obzir. Ovdje ćemo dati kratki pregled svih tih varijabli kako biste lakše donijeli odluku jednom kad se ponovno mogne na stadione bez ograničenja. Naravno, različiti gledatelji imaju različite želje i očekivanja, pa će i njihov izbor ovisiti o tome. Cilj članka stoga nije dati konačan odgovor nego pružiti informacije koje će vam olakšati izbor.


BOČNE TRIBINE

Postoji argument da je, čisto s analitičke točke gledišta, najbolje mjesto za praćenje utakmice s polovine visine bočne tribine i točno sa sredine terena/tribine. Postoji razlog zašto je većina VIP loža upravo na toj poziciji i zašto su idu, na primjer, treneri kad dobiju crveni karton. To je mjesto koje vam daje najbolji pogled na teren i formacije igrača na terenu, a da ste još uvijek dovoljno blizu akcije. Kako se pomičete sa sredine prema krajevima bočne tribine, pozicije su sve nepoželjnije. Početnicima je teže dobiti osjećaj za formacije i taktike, posebno ako su navikli utakmice gledati putem televizije. Na nekim stadionima to može značiti i da ste bliže gostujućim navijačima, što zna biti neugodno iskustvo. Naravno, 'kvaliteta' pozicije na tribinama ogleda se i u cijeni ulaznice, što svakako nije zanemariva varijabla u izboru tribine.


TRIBINA IZA GOLA


Ulaznice za tribinu iza gola su obično najjeftinije na svakom stadionu. Razlog tomu leži u činjenici da gledanje utakmice s pozicija iza gola reducira percepciju dubine i ne daje mogućnost jasnog razumijevanja formacija momčadi. Povrh toga, teško je pratiti akciju kad se stvari događaju pred suprotnim golom. Na jednom dijelu stadiona upravo su ova mjesta iza jednog gola rezervirana za gostujuće navijače.


Kao posljedica i činjenice da se radi o jeftinijim ulaznicama i činjenice da su iza jednog gola obično smješteni gostujući navijači, često je to pozicija i na kojoj su smješteni najžešći domaći navijači i na kojoj je atmosfera bolja. Stoga, ako vam je važnije uživati u atmosferi nego u proučavanju formacija, a nije vam važno i ako ćete propustiti poneki detalj akcije na suprotnoj strani terena, ovo je pozicija za vas. Najbolji primjeri tribina iza gola na kojima ćete zasigurno uživati u atmosferi su Kop na Anfieldu i Žuti zid u Dortmundu.


GORNJE TRIBINE


Ako ste smješteni previsoko na tribinama, nećete osjetiti da ste i vi dio cjelokupnog iskustva, dok ako ste preblizu terenu nećete imati najbolji uvid u ono što se događa na svim dijelovima terena. Sredina tribina je stoga najbolje mjesto za gledati utakmicu, bez obzira na to na kojoj se tribini nalazite. Ipak, ako ste uz sami teren, vjerojatno ćete moći čuti i međusobnu komunikaciju između igrača, a ako imate sreće možda će vam netko dati i autogram nakon utakmice. S druge strane, takve prednosti je teško naći za pozicije na samom vrhu tribine.


OSTALI FAKTORI


Ako posjećujete stadion koji je dobro popunjen, možda ćete imati poteškoća s izlaskom s tribina nakon kraja utakmice. Većina navijača, naravno, ne želi otići s utakmice prije samog kraja i tako riskirati da propusti možda i najuzbudljivije trenutke, ali ne voli niti čekati u gužvi kako bi napustili tribine. U tom slučaju, pametno je odabrati sjedišta koja su blizu izlaza. To će vam omogućiti da napustite tribine prije nego što se ostali navijači nagužvaju na izlazu.


Druga stvar o kojoj treba razmisliti jeste i to koliko je vjerojatno da ćete za vrijeme utakmice trebati koristiti toalet ili, na primjer, hoćete li poželjeti neko osvježenje na poluvremenu. Puno nogometnih navijača uživa u piću prije i za vrijeme utakmice, tako da će vam pozicija na početku reda olakšati put do osvježenja, bilo da ga donose prodavači ili da morate sami otići do šanka.


Ako volite taktiku ili se pomalo i sami bavite trenerskim poslom, onda ćete možda htjeti sjediti blizu klupa. Biti u mogućnosti čuti komunikaciju između trenera i igrača može vam dati uvid u trenerski posao, a možda i osjećaj u kojem će se smjeru utakmica dalje uživati. To je, očito, i mjesto na kojemu će uživati ljubitelji klađenja uživo.


Posljednja stvar koju želite znati prije konačnog izbora jeste to da li navijači na pojedinim tribinama vole gledati utakmicu stojeći. U nekim zemljama, poput Engleske, nije dozvoljeno stajati za vrijeme utakmice, ali to se često zanemaruje i navijači na dobrom dijelu tribine znaju većinu utakmice odgledati s nogu. Ako vam to ne odgovara, takvu tribinu svakako trebate izbjeći.