Jedno od najstarijih pravila kad je u pitanju Svjetsko prvenstvo u nogometu je ono da domaćin ne mora igrati kvalifikacije kako bi nastupio na završnom turniru. I to ima smisla, jer je teško i zamisliti da neka država organizira to natjecanje, a da u njemu ne sudjeluje. Ali, iako to mnogi vide kao prednost za domaćina, postoji i jedan nedostatak koji mnogi zanemaruju.


Naime, budući da domaćin ne mora igrati kvalifikacije, tijekom dvije ili četiri godine (ovisno o kojem se kontinentu radi) neće uopće igrati natjecateljske utakmice, pa se za nastup na Svjetskom prvenstvu mora pripremati igrajući prijateljske utakmice. Ovo bi mogao biti jedan od glavnih razloga zbog kojih domaćin nije podigao trofej u posljednje 23 godine.


Brazil je 2014. godine po mnogima bio glavni kandidat za osvajanje naslova prvaka, ali prije završnog turnira nisu igrali puno važnih utakmica u kojima bi mogli isprobati igrače i profilirati najboljih jedanaest. Zahvaljujući tome, a naravno i nekim drugim razlozima, oslanjali su se na tada vrlo mladog Neymara i u polufinalu primili sedam golova od Njemačke.


Kako bi zadržao natjecateljsku formu, domaćin sljedećeg Svjetskog prvenstva Katar pokušava sudjelovati na što je više natjecanja moguće, pa su tako bili sudionici Azijskog kupa 2019., Copa Americe 2019., Gulf kupa 2019. i 2021., Gold kupa 2021., itd. Sve će to biti od velike važnosti za njihov prvi nastup na Svjetskom prvenstvu.


Ali naravno, to se ne događa samo domaćinima. Reprezentacije poput Njemačke ili Danske su već osigurali nastup u Kataru više od godinu dana prije natjecanja. Iako su već izborili plasman, ostalo im je još po par utakmica u kvalifikacijama, koje su vrlo važne kako bi zadržali motivaciju i pripremili se za natjecanje na najbolji mogući način.


Ostaje nam vidjeti što će Katar napraviti na Svjetskom prvenstvu kojemu su domaćini, a s obzirom na kontroverzan način na koji su do tog domaćinstva došli, moraju se pripremiti na najbolji mogući način kako bi na pristojan način predstavili svoju zemlju.