Nogomet je sport u kojem se sve vrti oko brzine, agilnosti i vještine. Bez prave nogometne opreme nećete moći na pravi način zaustaviti svoje protivnike u obrani ili ih izbjeći u napadu. Ovdje, naravno, ne govorimo o dresovima i ostaloj opremi koju nabavlja klub, ali onaj najvažniji dio opreme, kopačke, birate sami i tu treba biti izuzetno pažljiv.


Naravno, većina modernih kopački renomiranih proizvođača danas zadovoljava najveće standarde kvalitete i tu se teško može promašiti, ali izbor pravog modela i vrste su ključni za svakog nogometaša. Taj izbor ovisi o preferencijama svakog nogometaša, ali i uvjetima u kojima će se obuća nositi, jer nije isto hoće li se igrati i trenirati na tvrđoj ili mekšoj podlozi, na kiši ili suncu, a posebno je velika razlika između igranja na terenima s prirodnom i umjetnom travom.

Obično se kopačke dijele na tri vrste - one koje su namijenjene igri na tvrdim terenima (FG), one koje su namijenjene igri na mekim terenima (SG) i one koje su namijenjene igri na umjetnoj travi (AG). Razliku između njih čini oblik čepova na njihovoj donjoj strani. Čepovi na obući za igru na tvrdoj podlozi su kratki i mekani, obično napravljeni od gume i ne mogu se mijenjati. Ovakva vrsta kopački može se koristiti i za igru na umjetnoj travi, ako je ona dovoljno visoka, ali za igru na umjetnoj travi često se koristi i obuća bez čepova ili s velikim brojem puno kraćih čepića. Možda je najteži izbor kad se radi o igri na mekanim terenima, posebno mokrim i blatnjavim. Dobar izbor za takvu vrstu terena su kopačke s neizmjenjivim tvrđim plastičnim čepovima različitih oblika, ali ako se radi o doista blatnjavom ili kišom natopljenom terenu onda u obzir svakako dolaze i kopačke s izmjenjivim metalnim (obično aluminijskim kako ne bi bili preteški) ili plastičnim čepovima. Ovakve se kopačke nikako ne bi smjele koristiti na tvrđim terenima, a posebno ne na umjetnoj travi, jer može doći do žuljeva i težih ozljeda stopala.

Na izbor prave obuće može utjecati i pozicija na kojoj nogometaš igra - dok će se napadači češće odlučiti za laganije kopačke, koje omogućavaju brže kretanje, lakše promjene smjera i bolju kontrolu lopte, vratari i obrambeni igrači odlučit će se radije na nešto težu i čvršću obuću, koja će im omogućiti bolju stabilnost i koje će duže potrajati. Napadači će se tako češće odlučivati na kopačke napravljene od laganih sintetičkih materijala, dok će vratari i obrambeni igrači često i posegnuti za onima napravljenim od prave ili umjetne kože.


Kao i kad je u pitanju svaka druga vrsta obuće, i za kopačke je najbitnije da budu ugodne na nozi i da se onaj tko ih nosi u njima osjeća udobno. Nikako ne smije biti praznog prostora između noge i obuće, ali treba obratiti pozornost na to da će se na treninzima i utakmicama često nositi duple čarape i to ukalkulirati kod izbora veličine. Različiti proizvođači imaju različite oblike, posebno u području prstiju, pa kod kupovine uvijek treba isprobati modele više proizvođača i odabrati one koji odgovaraju obliku vašeg stopala.


Kostobrani su izuzetno značajan dio opreme koji nikako ne treba zaboraviti. Uvijek treba prije svega misliti na vlastitu sigurnost, tako da treba odabrati one kostobrane koji će vas na najbolji način zaštititi od grubih protivnika, ali svakako obratiti pozornost i na to da vas kostobrani ne ometaju i usporavaju, tako da treba odabrati one koji su napravljeni od čvrstih, ali laganih materijala.


Za igrače u polju, izbor opreme tu završava, ali kad je u pitanju vratar, jednaku, ako ne i veću, važnost ima izbor pravih rukavica. Kvalitetne vratarske rukavice omogućit će idealan kontakt s loptom i njezino lakše hvatanje, dok pogrešan izbor može dovesti do jako loših posljedica. Ne treba ni naglašavati kako je veličina rukavica ključni faktor pri odabiru, ali materijal od kojeg su napravljeni, to kako lopta prianja za njih su jednako važni. U svakom slučaju, prilikom odabira vratarskih rukavica svakako isprobajte više modela i odaberite one koje najbolje odgovaraju vašoj ruci, ali još dok ste u trgovini uzmite u ruke loptu i osjetite kako će vaše ruke u rukavicama reagirati na nju.


Kada odaberete model koji vam najbolje odgovara, držite se tog proizvođača i modela, ali redovno mijenjajte rukavice, jer se materijal koji dolazi u kontakt s loptom relativno brzo troši, čime se njihove performanse značajno umanjuju. Izbor rukavica za vratara može značiti razliku između toga hoće li nakon 90 minuta igre biti heroj ili tragičar.