"Marco van Basten je bio poseban karakter. Bio je meteoropat, doslovno se mijenjao s promjenama vremena - razlika u tlaku zraka ili temperaturi je, činilo se, kod njega mogla izazvati ozljedu. Ali, bio je također i sjajan nogometaš, kojega ne bih mijenjao čak ni za najboljeg napadača moderne ere, brazilskog Ronalda." napisao je u svojoj knjizi legendarni trener Milana Arrigo Sacchi.


Nekad sam mu znao reći: "Samo zapamti, Marco, da kad smo mi osvajali naslov prvaka svijeta ti nisi bio ni rođen." Na kraju smo ga uvjerili, ne samo zato što je u Milanu postao Van Basten. U Nizozemskoj nikada nije dobio Zlatnu loptu. Jednom kad se vratio s reprezentativne dužnosti, rekao mi je: "Šefe, Miilan igra bolji nogomet od Nizozemske, a ovdje se i više zabavljam."

Drugom prilikom, gledali smo zajedno u Milanellu na TV-u utakmicu između Pescare i Napolija. Pescara Giovannija Galeonea je udarila presing Napoliju, koji nikako nije mogao prenijeti loptu do svojih napadača. Pitao sam ga: "Marco, bi li volio igrati u Maradoninom Napoliju?", a njegov odgovor je bio: "Ako je ovo način na koji igraju, brzo bih otišao."

Trebalo je vremena i nekoliko paketa šampanjca da dobijem njegovo povjerenje i prebrodim njegov klasično nizozemski snobizam, ali na kraju je postao jedan od onih koji su najviše vjerovali u nas, jer je shvaćao da ga je naš stil igre učinio velikim.

Netko poput Franka Rijkaarda bi bio dobar i u nekom drugom talijanskom klubu - bilo tko bi iskoristio na isti način njegovu atletsku snagu. Ali, Van Basten ne bi mogao naći drugu momčad koja je izgrađena tako da uvijek napada, da ostane čvrsta i kompaktna oko njega, spremna da mu konstantno bude na usluzi.

Znao sam ga podbadati: "Marco, na treningu ću postaviti četvoricu obrambenih igrača, ti sastavi momčad od 10 igrača - ne treba ti golman. Naš će zadatak biti uzeti loptu i ispucati je na vašu polovinu terena, a vi je onda uzmite. Ako uspijete zabiti jednom u 15 minuta, tvoja momčad pobjeđuje." Kladili smo se u pakete boca šampanjca.

Želio sam mu pokazati da su četiri dobro organizirana igrača jača od desetorice koji improviziraju. Njegova je momčad napadala i napadala, ali nikako nisu uspijevali zabiti gol. Da sam ga natjerao da mi stvarno da sve boce šampanjca koje sam tako dobio od njega, i danas bih ih pio.

Izazivao sam ga i na obaranje ruku, također. Nitko od nas nije mogao oboriti ruku onom drugom. On je počeo sumnjati da se ja i ne trudim do kraja. I bio je u pravu. Imao sam doista snažne, dobro istrenirane ruke. Mogao sam na prsima podići 90 kilograma. Jednom sam izazvao Edgara Davidsa da vidimo tko se može više puta podići na prečki koristeći samo jednu ruku. Završilo je 10-10.

Kako bih pokazao Marcu pravu poziciju na kojoj treba biti kad igramo presing, morao sam po 1000 puta vikati na megafon. Još 1000 puta sam mu morao nacrtati dijagram. Morao sam ga natjerati da razumije da kad je naš napad gotov, on se ne bi smio odmarati - morao je ostati u aktivnoj poziciji, spreman primiti dodavanje ili trčati za loptom. Kad su te lekcije doprle do njegovog mozga i kad je bio u potpunosti uvjeren u svoju vlastitu vrijednost, Marco je postao fenomenalan i u presingu također.

Svi se sjećaju izleta u napad Franca Baresija, načina na koji je upravljao zadnjom linijom rukama raširenima poput aviona. Ili toga kako je Ruud Gullit furiozno trčao s loptom dok su mu dreadlockovi lepršali na vjetru. Malo se ljudi sjeća načina na koji je Marco radio presing na protivnike. Stvorio bi se na protivničkom igraču u trenutku - bang! Poput pirane.

Nedavno, na našoj večeri s Rijkaardom, Marco je priznao: "Frank, trebali bismo Sacchiju podići statuu jer nas je naučio kako raditi presing."

Kao trener, Van Basten je u potpunosti naučio lekciju i na drugačiji je način shvatio nerazumijevanja zbog kojih smo se u početku često svađali.

Kad sam odlazio iz Milana, održao sam igračima govor. Unatoč onome što su neki pisali, nije istina da sam rekao: "Bez mene više nećete ništa osvojiti." Rekao sam nešto sasvim drugačije: "Možda ćete i dalje osvajati trofeje, ali ne na isti način. Ne našim stilom."

Trofeji nisu jedino što čini momčad. Ona treba biti i prepoznatljiva, jedinstvena, imati svoj vlastiti stil igre. Onda sam rekao nešto drugo: "Zahvaljujući svemu što ste naučili, vi ste sada profesori nogometa. Svi možete postati dobri treneri u budućnosti."

Iz te momčadi su potekla trojica izbornika (Roberto Donadoni, Rijkaard i Van Basten), kao i dvojica osvajača Lige prvaka (Carlo Ancelotti i Rijkaard). Ipak, znanje nije dovoljno da postanete dobar trener. Potrebna vam je također i strast i profesionalizam. Gullit, na primjer, nije imao strast. Naravno, jako sam naklonjen Ancelottiju, koji je počeo trenirati uz mene, ali moram reći da sam u Van Bastenovim momčadima vidio svoj nogomet.

Jednom prilikom, dok je bio izbornik Nizozemske, priznao mi je: "Šefe, sad kad sam prešao na drugu stranu, jasno mi je koliko sam vam problema izazivao." Ja sam odgovorio: "Marco, ako je to neka utjeha, trebao bi znati da si mi puno problema i riješio."