Španjolska vlada potražit će način kako bi u potpunosti zabranila rad nasilnim grupama navijača poznatima kao "ultras" nakon nedjeljne smrti navijača Deportiva prilikom sukoba u Madridu, objavio je španjolski ministar sporta Miguel Cardenal.


Francisco Javier Romero Taboada, četrdesettrogodišnji otac dvoje djece, izvučen je u nesvjesnom stanju iz ledene rijeke Manzanares nedaleko od stadiona madridsko Atletica prije početka nedjeljne utakmice protiv Deportiva, te je umro nakon što je doživio srčani zastoj, hipoterminu i ozljede glave. Njega su isprebijali i u rijeku bacili huligani među političkoj desnici naklonjenim navijačima Atletica, potpomognuti skupinom huligana iz navijačke skupine kluba Sporting Gijon. Preminuli Taboada bio je član navijačke skupine Deportiva, kojoj su u ovom unaprijed dogovorenom sukobu pomagali i huligani iz navijačkih skupina Rayo Vallecana i Alcorcona, svi naklonjeni političkoj ljevici.

"Predloženo nam je da kreiramo popis ultras skupina koje će biti izbačene sa stadiona i određen je vremenski rok za provedbu tog prijedloga. To je put koji su neki klubovi već prošli i naša namjera je jasna i snažna, a vjerujem da će biti i učinkovita." rekao je ministar sporta Miguel Cardenal na konferenciji za novinare organiziranoj nakon sastanka vladine komisije za suzbijanje nasilja.

Jedna od mjera koje se razmatraju jeste i zatvaranje dijelova tribina na kojima su se članovi ultras skupina okupljali, otkrio je Cardenal, dodavši kako će biti uloženi napori kako bi se identificirale skupine s nasilnim tendencijama i spriječilo njihovo okupljanje u blizini stadiona na dane odigravanja utakmica.

"Želimo eliminirati te radikalne elemente s mjesta na kojima se igra nogomet i njihovog okruženja. Oni nemaju mjesta ni na stadionima ni u njihovoj blizini." dodao je Cardenal.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Dva najveća španjolska kluba, Real Madrid i Barcelona, su među onim klubovima koji su već zabranili članovima ultras skupina dolazak na utakmice, što je uglavnom rezultiralo uspjehom.

24 osobe su pritvorene nakon jučerašnjih nereda, a još njih više od stotinu će završiti u pritvoru naknadno, nakon što budu identificirani.

FASFE, organizacija koja predstavlja španjolske nogometne navijače, je sugerirala kako je policija mogla napraviti više kako bi spriječila jučerašnje nasilne nerede i zatražila bolju koordinaciju.

Međutim, državni tajnik za sigurnost Francisco Martinez je istaknuo kako ova utakmica nije smatrana susretom visokog rizika, te da nije bilo nikakvih naznaka o tome da će doći do sukoba.

Predmeti koji su jučer zaplijenjeni pokazali su 'jasnu želju za konfrontacijom' rekao je Martinez na konferenciji za novinare, dodavši: "Oni koji su dogovorili jučerašnji sukob su željeli generirati nasilje i međusobno se sukobiti."