Španjolska vlada potražit će način kako bi u potpunosti zabranila rad nasilnim grupama navijača poznatima kao "ultras" nakon nedjeljne smrti navijača Deportiva prilikom sukoba u Madridu, objavio je španjolski ministar sporta Miguel Cardenal.

Što god da je u pitanju, Ultrasi su ipak postali kontinentalni uzor, pokrenuvši slicno organiziranje navijaca u najvecem dijelu Europe. Putovanje na gostujuce utakmice je postao najvažniji moment u životu ultrasa, koji se nisu plašili potencijalnih opasnosti koje su ih na tim putovanjima cekale.

Prva skupina "ultrasa", nogometnih navijaca starosti izmeðu 15 i 25 godina, koji su se ocito razlikovali od klasicnog modela odraslog nogometnog gledatelja, pojavili su se u Italiji krajem šezdesetih i pocetkom sedamdesetih godina. Okupljeni na dijelovima tribina sa najjeftinijim ulaznicama i privuceni od strane klubova

Drugi aspekt specifican za Ultrase je njihov snažan osjecaj prema vlastitom teritoriju. Zapravo, dijelove tribina na kojima su se oni okupljali s vremenom su u potpunosti napustili tzv. 'normalni' navijaci klubova, koji su se morali preseliti kako bi napravili mjesta za transparente Ultrasa.