Grčki velikan Panathinaikos postao je prvi veliki klub u vlasništvu vlastitih navijača, nakon što je njihova u tu svrhu osnovana investicijska grupa ‘Panathinaikos Alliance’ otkupila većinski paket dionica.


Panathinaikos je od 1979. godine bio u većinskom vlasništvu obitelji Vardinoyiannis i u tom je razdoblju osvojio osam naslova prvaka Grčke i jedanaest kup natjecanja. Međutim, obitelj je sada pristala prodati svoj udio od 54,75% vlasništva kluba udruzi navijača.

"Od sada Panathinaikos pripada svojim ljudima." rekao je prvi čovjek ‘Panathinaikos Alliance’ grupe Yiannis Alafouzos za Reuters

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Alafouzos, koji je također i vlasnik Skai media grupe, je dodao: "Želim se zahvaliti svim navijačima i dioničarima koji su ovo omogućili. Ova investicijska grupa predstavlja navijače. Moramo učiti iz poraza doživljenih protekle godine i početi graditi novi Panathinaikos. Također se zahvaljujemo igračima i trenerima, koji su pristali na odgodu isplate plaća kako bismo ovo mogli pretvoriti u realnost."

Navijačka investicijska grupa je osnovana u svibnju, a navijači su se mogli u nju službeno učlaniti od 2. srpnja. Članovi su postali vlasnici dijela dionica u skladu s visinom svog uloga, ali svaki od njih ima pravo na samo jedan glas prilikom donošenja odluka. Reuters je u srijedu prenio vijest kako je grupa od svojih 2.829 članova prikupila preko 1,6 milijuna eura.

Panathinaikos je proteklu sezonu završio na drugom mjestu domaćeg prvenstva iza najvećeg rivala Olympiakosa. Olympiakosu je pripao naslov prvaka nakon što nije usvojena žalba Panathinaikosa na najveću kaznu ikad izrečenu zbog prekida atenskog derbija u ožujku izazvanog neredima navijača.