Da među nogometnim navijačima ima onih koji su mentalno zaostali u 19. stoljeću nije nikakva novost, ali navijači ruskog prvaka Zenita su ljudsku glupost podigli za stepenicu više, izdavši priopćenje u kojem upravu svog kluba pozivaju na izbacivanje iz momčadi svih tamnoputih igrača.


Landscrona, najveća skupina navijača Zenita, zahtijeva od uprave tog kluba da na njihova momčad bude sastavljena isključivo od bijelaca, i to heteroseksualne orijentacije, jer prema njihovom mišljenju postavljanje tamnoputih igrača u momčad 'izaziva samo negativne reakcije'.

Prije ovog ljeta Zenit je bio jedini ruski prvoligaš koji u svojoj momčadi nikad nije imao nijednog tamnoputog igrača, a neki su, poput francuskog reprezentativca Yanna M'Ville, odbijali i razgovarati o mogućem transferu u taj klub, nakon što su mu upućene prijetnje smrću ukoliko pristane na dolazak u St. Petersburg.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Tijekom posljednjeg prijelaznog roka su, usprkos protivljenju navijača, u klub pristigla dvojica tamnoputih igrača, Brazilac Hulk i Belgijanac Axel Witsel, a u klubu tvrde kako će i dalje birati pojačanja isključivo na osnovi njihovih kvaliteta, a ne boje kože.

"Klupska politika je usmjerena k razvoju i integraciji u svjetsku nogometnu zajednicu i u njoj nema mjesta arhaičnim pogledima na svijet." stoji u priopćenju iz kluba.

S druge strane, iz kluba navijača opovrgavaju da su rasisti: "Mi nismo rasisti i za nas je to da u momčadi Zenita nema crnih igrača samo važna tradicija, koja potcrtava identitet kluba i ništa više."

Rusija je dobila organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine, ali se ne uspijeva izboriti s rasizmom i homofobijom na način na koji su to posljednjih godina uspjele zemlje širom svijeta, pa je i ove sezone ligaško natjecanje obilježeno nizom incidenata, od kojih su dobar dio izazvali upravo navijači Zenita.

Bez izravnog referenciranja na navijačko priopćenje, trener Zenita Luciano Spalletti je za klupsku internet stranicu izjavio: "Tolerancija je za mene sposobnost razumijevanja i prihvaćanja različitosti. K tome, biti tolerantan znači i boriti se protiv svake vrste gluposti. Mogu vam sa sigurnošću reći kako ću napraviti sve da onima koji traže pojašnjenje pojasnim što je tolerancija i potreba za poštovanjem drugih kultura i tradicija. Naša momčad je sastavljena od igrača iz različitih država i etničkih skupina koji rade zajednički na postizanju zajedničnkog cilja. Zajednički napori donose i željene rezultate."