Čak 380 utakmica širom Europe, među kojima i jedna utakmica Lige prvaka igrana u Engleskoj, namještene su, tvrde istražitelji europske policije Europol, koji za sada još uvijek detalje istrage drže u tajnosti.


Iz Europola su za sada tek objavili kako su otkrili kriminalnu organizaciju sa sjedištem u Aziji koja je koordinirala cijelom operacijom namještanja utakmica.

425 sudaca, klupskih dužnosnika, igrača i kriminalaca, osumnjičeno je kako je sudjelovalo u do sada najvećoj korupcijskoj aferi u povijesti nogometa.

Vjeruje se kako su kriminalci uložili oko 16,5 milijuna eura na namještene utakmice, te na njima zaradili profit od 8,5 milijuna eura, a sudionicima u namještanju isplaćeno je ukupno oko dva milijuna eura, dok je najveća pojedinačna isplata iznosila 150.000 eura.

Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Do sada je pedeset osoba pritvoreno, a istražitelji strahuju kako se radi samo o vrhu ledene sante. Rob Wainwright, direktor Europola, otkrio je kako je pod sumnjom još jedna utakmica Lige prvaka, koja nije igrana u Engleskoj.

On je na konferenciji za novinare u Engleskoj rekao: "Ovo je djelo kriminalne organizacije smještene u Aziji, koja radi s kriminalnim mrežama širom Europe. Jasno je da je ovo najveća istraga ikada o namještanju utakmica u Europi. Ona je donijela važne rezultate, za koje mislimo da otkrivaju veliki problem za integritet nogometa u Europi. Razotkrili smo veliku kriminalnu mrežu. Ovo je tužan dan za europski nogomet i još jedan dokaz o razornom utjecaju organiziranog kriminala na društvo. Ali, ova istraga također dokazuje i vrijednost međunarodne policijske suradnje u borbi protiv kriminala. Europol i njegovi partneri u provođenju zakona su odlučni u namjeri da se obračunaju s ozbiljnim kriminalcima, gdje god da rade. Nažalost, to sada također utječe i na svijet nogometa, gdje se stvaraju ilegalne zarade u iznosu i na način koji prijeti samim osnovama nogometa. Svi oni koji su odgovorni za vođenje nogometa bi ovaj slučaj trebali shvatiti kao upozorenje."