Nogometni institut CIES je petu godinu zaredom objavio svoje predviđanje konačnog poretka klubova u europskim 'ligama petice' kao rezultat velikog istraživanja, kojim su obuhvaćeni faktori poput statusa igrača, kohezije momčadi i klupskih ambicija.


Status igrača predstavlja broj odigranih minuta članova prve momčadi u prethodnim sezonama, kao i ukupne rezultate ostvarene u klubovima u kojima su igrali. Kohezija momčadi predstavlja broj minuta odigranih u domaćem prvenstvu prošle sezone od strane onih igrača koji su i dalje u istom klubu, kao i prosječni broj sezona koji su igrači iz prve momčadi članovi istog kluba. Na kraju, klupske ambicije određuju se, između ostalog, na osnovu trajanja ugovora igrača iz prve momčadi, kao i odnosa između statusa novih pojačanja i onih igrača koji su napustili pojedini klub tijekom posljednjeg prijelaznog roka.

Analiza obavljena na osnovu prethodnih kriterija pokazuje kako su Chelsea, Barcelona, Paris Saint-Germain, Bayern i Roma ove sezone glavni kandidati za osvajanje naslova prvaka u svojim ligama. Glavni suparnici za titule trebali bi im biti Manchester City, Real Madrid, Lille, Borussia Dortmund i Juventus.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Što se tiče klubova koji su ove sezone iz drugog ranga natjecanja ušli u prvi, najviše izgleda za ostvarenje dobrog plasmana na kraju sezone imaju Leicester, Burnley, Deportivo La Coruna, Metz i Köln, dok će najviše truda kako bi ostali u društvu najboljih morati uložiti igrači Crystal Palacea, Sunderlanda, Almerije, Nice, Eintrachta iz Frankfurta, te Chieva.

Naravno, statistika, kao i uvijek, otkriva malo toga, a puno više toga skriva, no uvijek je zanimljivo vidjeti što govore brojke. Isto tako, treba uzeti u obzir i da do kraja sezone klubovi imaju na raspolaganju još jedan prijelazni rok, no iskustvo je pokazalo kako se malo toga može promijeniti u siječnju, jer se tada obavlja puno manje transfera, a i u tim slučajevima se radi uglavnom o igračima manje vrijednosti, koji nisu pronašli svoje mjesto u momčadi svog trenutnog kluba.

Na grafikama koje slijede možete vidjeti predviđanja konačnog poretka za pet najjačih europskih liga. Tamno crvenom bojom označeno je glavno predviđanje plasmana za svaki klub, a nešto svjetlijom granice unutar kojih bi se mogao kretati njihov plasman na kraju sezone u skladu s ovim predviđanjem.


Dobro poznajete nogomet? Uzmite 100€ bonusa i zaradite klađenjem!