Napadač Barcelone Luis Suarez kaže kako bi, ako je njegovo ponašanje na Svjetskom prvenstvu u Brazilu bilo dovoljan razlog da ga se izbaci iz utrke za ovogodišnju Zlatnu loptu, i ostali koji su imali loš nastup na tom natjecanju - poput Cristiana Ronalda - trebali biti kažnjeni zbog toga.


Suarez je u prvoj polovici godine dobrim igrama u dresu Liverpoola došao među nogometaše koje se smatralo najvećim kandidatima za Zlatnu loptu, ali isključenje u utakmici s Italijom na Svjetskom prvenstvu u Brazilu i četveromjesečna suspenzija koja je uslijedila nakon toga odmaknuli su ga daleko od tog postignuća, do te mjere da se njegovo ime nije našlo ni na širem popisu kandidata za koje se moglo glasovati.

Ronaldo je sada glavni favorit za osvajanje ove prestižne nagrade, nakon sjajne prošle sezone u kojoj je s madridskom Realom osvojio naslov prvaka Europe, ali i još boljeg otvaranja nove, u kojoj je potukao brojne golgeterske rekorde. Međutim, i kapetan portugalske reprezentacije je, kao i ostatak njegove momčadi, razočarao nastupom u Brazilu, za razliku od preostale dvojice kandidata za Zlatnu loptu, Manuela Neuera i Suarezovog suigrača Lea Messija.


Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Suarez stoga smatra da Ronaldo nije igrač koji bi trebao biti proglašen najboljim na svijetu, a svoje je mišljenje obrazložio u razgovoru za katalonski sportski dnevnik Mundo Deportivo.

"Ako gledate sve od siječnja do prosinca, morate gledati i Svjetsko prvenstvo. Vjerujem da moje ponašanje na Svjetskom prvenstvu nije bilo dobro i moguće je da zbog toga nisam u konkurenciji. Ali, ako ćete gledati ono što se događalo na Svjetskom prevnstvu, onda trebate tu uključiti sve igrače, ne samo mene. Bilo je onih koji su osvojili natjecanje i onih koji su ispali u prvoj rundi. Trebamo biti jasni oko tih stvari. Ali dobro, to se dogodilo, ja nisam bio na listi s 23 imena, a nisam ni očekivao da ću biti." rekao je Suarez.

Suarez smatra kako bi nakon svega glavni kandidat za Zlatnu loptu trebao biti njegov novi klupski suigrač Lionel Messi, iako vjeruje da bi i Manuel Neuer nagradu dobio zasluženo.

"Za mene je situacija jasna: kao suigrač bih volio da Messi pobijedi, a on je i favorit. Ne znam tko će pobijediti. Neuer to zaslužuje kao osvajač Svjetskog prvenstva, on je pokazao da je sjajan vratar. Isto vrijedi i za Cristiana, svi znaju što je on napravio i što radi iz dana u dan, i mogao bi i on imati šansu. Ali za mene nema sumnje. S obzirom na to kakvu je godinu Leo imao, s obzirom na to koliko je bio izvan terena zbog ozljeda, a opet postigao sve te golove, na ono što je napravio s Argentinom i što sada radi, vjerujem da je napravio dovoljno kako bi zaslužio nagradu." zaključio je Suarez.