Nogometaš Manchester Uniteda i engleske reprezentacije otkrio je kako izgleda njegova priprema za utakmice, koja započinje dobrim snom noć prije velikog dana, a posebno mjesto zauzima i prehrana.


San

"Pokušavam odspavati najmanje osam sati po noći plus sat ili dva poslijepodne. Kako biste dali svoj maksimum na terenu, osam sati je sasvim u redu. Ipak, nisam previše precizan što se toga tiče. Ne mogu jednostavno otići u krevet i natjerati se da zaspem. Čekam dok ne postanem umoran, obično do 11 ili 12 sati navečer, a dižem se oko 8 sati ujutro. Osjetite razliku ako ne uspijete spavati toliko dugo, što je obično nakon večernjih utakmica. Tada ne dođete doma prije ponoći, a ja ne mogu zaspati do 4 ujutro. Onda ste umorni i sljedeći dan i to se osjeti na treningu."

Vizualizacija

"Ja uvijek pokušavam zamisliti utakmicu večer prije: prije odlaska doma pitam oružara koji dres ćemo nositi, tako da je mogu vizualizirati. To je nešto što sam oduvijek radio, od dana kad sam bio dijete. To pomaže da biste istrenirali mozak za stvari koje se mogu dogoditi sljedećeg dana. Razmišljam o tome dok ležim u krevetu. Što ću napraviti ako lopta bude ubačena u šesnaesterac na ovaj ili onaj način? Koje kretnje ću činiti kako bih došao u situaciju da završim akciju? Jednostavno, različite stvari koje vas mogu učiniti jedan postotak bržim."

Obroci

"Večer prije utakmice ću pojesti piletinu, tjesteninu, ribu, sve normalne stvari koje biste i očekivali da nogometaš jede. Ako se radi o utakmici s ranim početkom, onda se pokušate najesti navečer što je bolje moguće, jer je jasno da ne možete puno jesti ujutro. Onda uzmem žitne pahuljice i bananu prije utakmice, a kad dođemo na stadion u svlačionicama su čokoladice sa žitaricama i energetski gelovi koje možete uzeti ako osjetite da vam je potrebno."

Rutina

"Neki igrači uvijek rade iste stvari u svlačionici, dok neki vole raditi različite stvari. Ja obično odem na sobni bicikl na 15 minuta, onda se malo istegnem, pa opustim. Možete vidjeti da neki igrači rade iste stvari prije svake utakmice, ali ja nisam takav. Ja nisam praznovjeran. Jednostavno pokušavam ostati koncentriran. Ja sam prilično opušten u svlačionici."

Glazba

"Jedan igrač je uvijek zadužen za puštanje glazbe u svlačionici. Svi slušamo isto, iako se nekima sviđa, a nekima ne. Ali bolje je da svi slušamo zajedno, nego da svaki igrač ima slušalice od iPoda u ušima."

Posljednji sat

"Popijem energetsko piće u svlačionici 40 minuta prije početka utakmice i onda izađem na zagrijavanje, koje traje otprilike pola sata. Oko deset minuta prije početka utakmice, vraćate se u svlačionicu, oblačite dres, stavljate kostobrane, a onda izlazite na teren. Taj sat je sasvim u redu, ali onaj sat prije njega je najgori, kad vam je dosadno i sjedite čekajući početak utakmice. Ja jednostavno pokušavam ostati što opušteniji radeći nešto što će mi skrenuti misli, poput igranja računalnih igrica ili što god kome odgovara."