Etički odbor FIFA-e suspendirao je na razdoblje od devedeset dana predsjednika te organizacije Seppa Blattera, bivšeg generalnog tajnika Jeromea Walckea i predsjednika UEFA Michela Platinija, dok je kandidat za predsjednika FIFA-e Chung Mong-joon suspendiran na šest godina.


Platini, također kandidat za predsjednika FIFA-e na izborima koji će se održati u veljači sljedeće godine, je optužio ljude iz krovne svjetske nogometne organizacije da pokušavaju namjerno naštetiti njegovog reputaciji.

Blatter i Platini sada ne smiju sudjelovati ni u kakvim aktivnostima vezanima za nogomet u sljedeća tri mjeseca dok traje istraga oko navodnih nezakonitih uplata na Platinijev račun, a suspenzija može u slučaju potrebe biti produžena i za dodatnih 45 dana.

 Nogometni menadžer - Postani menadžer u ovoj besplatnoj nogometnoj igri


Generalni tajnik FIFA-e Jerome Walcke, koji je još ranije razriješen s ove dužnosti, nakon malverzacija s distribucijom ulaznica za Svjetsko prvenstvo, također je suspendiran iz istog razloga.

Ukoliko suspenzija bude produđena za dodatnih 45 dana, završit će 20. veljače sljedeće godine - samo šest dana prije izbora Blatterovog nasljednika - što znači da disciplinsko ispitivanje mora biti obavljeno prije tog datuma.

Dvojac se može žaliti na ovu odluku u roku od dva dana od informiranja o ovoj odluci, no ostat će suspendirani najmanje do održavanja sjednice o žalbi.

Južnokorejac Chung, koji je najavio svoju kandidaturu za predsjednika FIFA-e, trenutni dopredsjednik ove organizacije, suspendiran je na šest godina zbog kršenja niza članaka FIFA-inog statuta, a u vezi s kandidacijskim procesom za domaćinstvo Svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, o čemu nisu objavljeni dodatni detalji.