U svom redovnom mjesečnom izvještaju nogometni institut CIES ovog se mjeseca osvrnuo na posjetu stadionima u posljednjih petnaest sezona, i to u 42 države i 51 domaćoj ligi, te smo doznali koje su lige najgledaniji i koji klubovi imaju najvjerniju publiku.

Prvi dio izvještaja odnosi se na povijesnu analizu 26 liga, prateći promjene u broju gledatelja u tri različita petogodišnja razdoblja, dok  drugi dio izvještaja donosi pregled posjećenosti svih praćenih liga, njih 51.

1. Povijesna analiza 26 liga (2003. - 2018.)

Prosječna posjeta po utakmici u 26 praćenih liga od 2003. godine je nešto veća od 15.000 gledatelja. Taj je prosjek tek nešto porastao u posljednjih pet godina u odnosu na prvih pet: +4%. Razina popularnosti u 22 države u kojima se igra tih 26 liga se pokazala relativno stabilnom.Trend porasta i padova u pobjedinim ligama je puno izraženiji od onog prosječnog, pa je tako gledanost poljske lige u posljednjih pet godina porasla za čak 47% u odnosu na razdoblje od 2003. do 2018. godine. Organizacija završnice Europskog prvenstva 2012. godine zasigurno je imala pozitivan utjecaj. Značajno je porasla i popularnost američko-kanadske MLS lige, čija je gledanost porasla za 34%.

S druge strane, profesionalni nogomet u skandinavskim državama je doživio očiti pad popularnosti. Prosječna posjeta je opala od 11% u Švedskoj do čak 29% u Norveškoj. Ipak, najveći pad od visokih 32% doživjela je grčka liga. Učestali skandali i incidenti imali su vrlo loš utjecaj na posjetu grčkih stadiona.


2. Aktualna analiza 51 lige (2013. - 2018)

Analiza prosječne posjećenosti tijekom posljednjih pet godina ističe nevjerojatnu strast koja okružuje njemačke profesionalne klubove. Bundesliga je najpraćenija liga na svijetu prema ukupnom broju gledatelja (18% više od engleske Premier lige), dok je 2. Bundesliga najpraćenija druga liga na svijetu, ispred engleskog Championshipa.

Meksička prva liga je najpraćenija liga izvan europskog kontinenta obuhvaćena ovim istraživanjem. Među deset najpraćenijih liga još su dvije izvaneuropske: na 6. mjestu je kineska prva liga, dok je američko-kanadski MLS osmi. Japanska J-League je na 12. mjestu, ispred brazilske Serie A.
S više od 80.000 gledatelja po utakmici, Borussia Dortmund je najpraćeniji klub na svijetu, ispred giganata poput Manchester Uniteda, Barcelone, Bayerna i Real Madrida. Čak pet njemačkih klubova našlo se među prvih deset (uz dva već navedena tu su Schalke, Hamburg i Stuttgart). Atlanta United je najpopularniji izvaneuropski klub (10. ukupno).Tijekom pet sezona između sezone 2013/2014 i 2017/2018, Celtic je privukao više od trećine gledatelja koji su uživo pratili utakmice najjače škotske lige, iako treba napomenuti kako je u tom razdoblju njihov najveći rival Rangers prolazio kroz bankrot i igrao u nižim ligama, te ovi podaci nisu sasvim realni. Splitski Hajduk je također privukao više od trećine svih gledatelja koji su u proteklom petogodišnjem razdoblju pohodili hrvatske prvoligaške stadione, a preko 30% privukli su i Crvena Zvezda u Srbiji i Maribor u Sloveniji. Cerro Porteño (Paragvaj) i Persopolis (Iran) bili su izvaneuropski klubovi koji su privukli najveći postotak gledatelja na svoje stadione u svojim ligama.Uzmu li se u obzir tri najpopularnija kluba u svakoj od liga, koncentracija gledatelja na njihova tri stadiona u odnosu na ostatak lige je u pojedinim ligama još izraženija. Uzme li se u obzir i ukupan broj klubova u ligi, posebno je ta brojka impresivna u Portugalu. Tri najpopularnija kluba u tamošnjoj su ligi privukla 63,9% gledatelja, dok je ostatak lige koji čini 15 klubova privukao preostalih 36,1% gledatelja.3. Zaključak

Usporedna analiza posjećenosti pokazuje značajne razlike po ligama. Njemačka se čini pravom nogometnom zemljom. Iako su iznimno popularni, engleski i španjolski klubovi su privukli značajno manji broj gledatelja od njemačkih. Izvan Europe, najveći broj gledatelja privlače meksički klubovi.

Prateći trendove od 2003. godine vidljiv je porast popularnosti nogometa u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Unatoč povećavanju broja klubova koji sudjeluju u natjecanju, prosječna posjeta MLS stadionima porasla je na preko 20.000 u posljednjih pet godina. Ta brojka preskočena je i u Kini, gdje popularnost nogometa također raste.


Izvor: CIES Football Observatory