Slučajni kontakt lopte s rukom koji dovede do toga da suigrač igrača koji je nenamjerno dirnuo loptu rukom postigne gol ubuduće se više neće smatrati kršenjem prekršajem zbog kojega će se igra prekidati, objavili su iz IFAB-a, tijela koje donosi i standardizira pravila nogometne igre.


Ovo kontroverzno pravilo primijenjeno je u sinoćnjem dvoboju između Fulhama i Tottenhama, kad je gol igrača Fulhama Josha Maje poništen nakon što je pregledom snimke utvrđeno da se lopta prethodno odbila od ruke njegovog suigrača Marija Lemine poslije pokušaja ispucavanja Davinsona Sancheza iz neposredne blizine.

Nova promjena pravila stupit će na snagu 1. srpnja, ali nacionalni i kontinentalni nogometni savezi imaju mogućnost uvesti promjenu i prije tog datuma, objavili su iz IFAB-a.

"Budući da interpretacija incidenata kod kontakta lopte s rukom nije uvijek konzistentna zbog netočne primjene pravila, članovi su potvrdili kako nije svaki dodir lopte rukom povreda pravila. Slučajno igranje rukom koje dovede do toga da suigrač postigne gol ili dođe u priliku za postizanje gola se više neće smatrati povredom pravila." kaže se u IFAB-ovoj izjavi.

Igra će se i dalje prekidati u slučaju da igrač postigne gol slučajno igrajući rukom ili kada koristi ruku neposredno prije postizanja gola.