U javnost je danas procurila vijest po kojoj nekoliko najbogatijih europskih klubova iz Engleske, Španjolske i Italije planira večeras objaviti vijest da su postigli dogovor oko pokretanja takozvane europske superlige, zatvorenog natjecanja u kojem bi u početku sudjelovalo dvanaest klubova, a tim povodom su se oglasili i iz UEFA-e.


U zajedničkom priopćenju UEFA-e i četiri najveća europska saveza stoji: UEFA, Engleski nogometni savez i Premier liga, Španjolski nogometni savez i La Liga te Talijanski nogometni savez i Serie A su doznali kako nekoliko engleskih, španjolskih i talijanskih klubova možda planira objaviti kreiranje svoje zatvorene, takozvane Superlige.

Ako se to dogodi, želimo jasno dati do znanja da mi - UEFA, Engleski nogometni savez i Premier liga, Španjolski nogometni savez i La Liga te Talijanski nogometni savez i Serie A, ali također i FIFA - ostajemo ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekt, projekt koji je zasnovan na sebičnim interesima nekolicine klubova u vrijeme kad je društvu više nego ikada potrebna solidarnost.

Razmotrit ćemo poduzimanje svih nama dostupnih mjera na svim razinama, i zakonskih i sportskih, kako bismo spriječili da se ovo dogodi. Nogomet je zasnovan na otvorenosti natjecanja i sportskim zaslugama i ne može biti nikako drugačije.

Kao što je ranije objavljeno od strane FIFA-e i šest kontinentalnih federacija, klubovima koji budu sudjelovali u takvom natjecanju na domaćoj, europskoj ili svjetskoj razini i njihovim igračima bi moglo biti zabranjeno igranje za reprezentacije.

Zahvaljujemo se onim klubovima iz drugih zemalja, posebno francuskim i njemačkim klubovima, koji su odbili sudjelovati u ovome. Pozivamo sve ljubitelje nogometa, navijače i političare, da nam se priključe u borbi protiv ovakvog projekta ako on bude objavljen. Ova konstantna sebičnost nekolicine klubova traje već predugo. Što je previše, previše je!

Prema dostupnim informacijama, polovinu klubova u europskoj superligi trebali bi činiti engleski premierligaši: Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham i Manchester City, a dogovor je postignut i s Juventusom, Milanom i Interom, te Real Madridom, Atleticom i Barcelonom, a glavni financijer bila bi američka korporacija JP Morgan.