Nogomet, ili Calcio, u Italiji se može naći svuda, ne samo na stadionima s 40 ili 50 tisuća mjesta, nego i na malim stadionima koji se i ne uklapaju najbolje u siluete velikih gradova, a ovog puta ćemo se koncentrirati upravo na njih, i to u tri najveća talijanska nogometna grada - Torinu, Milanu i Rimu.


MilanoTko god vam je rekao da Milano ima samo dva kluba nije posebno dobro informiran. U samom gradu i njegovim predgrađima ima ih još nekoliko, a ovdje ćemo izdvojiti njih četiri...

Brera Calcio

Osnovan 2000. godine, ovaj mali klub iz Milana ponosno se predstavlja kao treći klub iz ovog grada. Trenutno igra u Eccellenzi, petoj razini talijanskog nogometa, a nekada je njihovu momčad vodio legendarni vratar Walter Zenga, bivši trener Sampdorije i Palerma, između ostalih. Klub svoje domaće utakmice igra na stadionu Arena Gianni Brera, smještenom na samo šest kilometara udaljenosti od San Sira. Sam stadion (na slici) je originalno izgrađen davne 1807. godine i dizajniran je da podsjeća na antički rimski amfiteatar, što ga čini jednim od najupečatljivijih stadiona u nižim ligama.

Pro Sesto

Pro Sesto je poluprofesionalni klub koji igra u Serie D. Osnovan još 1913. godine, ovo je klub duge i bogate povijesti i još uvijek ima lojalne navijače, unatoč dva velika kluba i u svjetskim razmjerima koji mu čine konkurenciju u gradu. Tehnički, Pro Sesto dolazi iz milanskog predgrađa Sesto San Giovanni, u kojemu živi 80.000 ljudi. Iako je spomenuto predgrađe praktički grad za sebe, blizina Milana ipak ga čini predgrađen ovog velikog grada (samo to nemojte reći lokalnim stanovnicima). Pro Sesto igra na stadionu Breda, 12 kilometara udaljenom od gradskog centra Milana.

Accademica Sandonatese

Osnovan 1962. godine, ovaj mali klub iz gradića San Donato trenutno igra u ligi Promozione, šestoj razini talijanskog nogometa. Njihov mali dom je 13 kilometara udaljen od San Sira.

Real Milano

Uzmemo li u obzir veličinu grada Milana, i njihov je stadion nadomak San Sira. Kao i Sandonatese, i oni igraju u Promozione ligi.

TorinoDa, čak i u Torinu ima klubova koji nisu poznati pod imenom Juventus ili Torino.

Borgaro Torinese 1965

Smješten u tehnički gledano gradu Borgaro Torinese, ovaj mali klub trenutno igra u Eccellenza ligi i smješten je samo osam kilometara daleko od Juventusovog stadiona.

Pro Settimo & Eureka

Smješten na manje od 30 kilometara udaljenosti od torinskog gradskog centra, ovaj klub je osnovan relativno nedavno - 2007. godine, ali već igra u Serie D.

Calcio Settimo

Iako je praktički dio gradskog područja i mora se natjecati s velikanima kakvi su Juventus i Torino, predgrađe Settimo, u kojem živi 47.000 ljudi, ima ne jedan nego dva kluba. Osnovan davne 1912., klub trenutno ima sportsku suradnju s Fiorentinom i trenutno igra u Eccellenza ligi.


RimZa razliku od drugih gradova na ovom popisu, Rim je jedinstven po tome da u gradu pored Rome i Lazija ima još dva profesionalna kluba.

Lupa Roma

Osnovan 1974. godine po imenom LVPA Frascati, ovo je klub koji je od tada imao bezbrojne reinkarnacije. Klub je većinu svojih ranih godina proveo u amaterskim ligama, ali posljednjih godina je u usponu. Sada igra u Lega Pro i smatra ga se trećim gradskim klubom iza Rome i Lazija, unatoč činjenici da svoje domaće utakmice ne igra tehnički u samom gradu Rimu, nego u malom susjednom gradu Tivoliju.

Racing Roma

S obzirom da spomenuti Lupa Roma zapravo i ne igra svoje utakmice u Rimu, možda bi naslov trećeg rimskog kluba mogao pripasti i Racingu. Originalno osnovan u susjednom gradu Frascati, klub je postepeno preseljavao prema svjetlima velegrada. Do prošle sezone je bio poznat pod imenom Lupa Castelli Romani, a pred početak ove sezone je promijenio ime u Racing Club Roma. Kao i Lupa Roma, igra u Lega Pro, ali za razliku od tog kluba, oni svoje utakmica doista igraju u samom glavnom gradu, na stadionu Casal del Marmo.

ASD Astrea

Jedan od najneobičnijih klubova na ovom kratkom popisu, Astrea kao i Racing Roma igra svoje utakmice na stadionu Casal del Marmo, ali u nižoj Eccellenza ligi. Ono što ih čini neobičnim jeste činjenica da je Astrea zapravo klub u vlasništvu Polizie Penitenziaria ili jednostavnije rečeno zatvorske policije.


Naravno, nije da samo ova tri velika grada imaju svoje manje klubove. Praktički svaki veći grad ima u svom području poneki skriveni dragulj koji samo čeka svoj trenutak slave u sjeni velikana. Nogomet je igra koja se igra svuda, od gradskih trgova i ulica do seoskih livada, iako su svjetla pozornice uvijek usmjerena na one najveće.