Nakon što je procurila vijest kako je 12 bogatih klubova dogovorilo pokretanje zatvorene elitne europske superlige nižu se negativne reakcije iz nogometnog, i ne samo nogometnog, svijeta. Oglasili su se brojni bivši nogometaši, navijači, čelnici drugih klubova, pa čak i političari i svi uglas osudili djelovanje nekolicine bogatih klubova.


Prvi su javno najavu osnivanja superlige žestoko kritizirali stručni komentatori Sky Sportsa, bivši kapetani Manchester Uniteda Roy Keane i Gary Neville, a uskoro im se priključio i njihov bivši menadžer, legendarni Alex Ferguson.

Keane je ideju nazvao sramotnom, a Neville je pozvao na hitno oduzimanje bodova svim umiješanim klubovima i njihovo novčano kažnjavanje, a s njima se složio i bivši nogometaš Manchester Citya Micah Richards.

"Priča o superligi je odmak od sedamdeset godina europskog nogometa. I kao igrač za provincijski klub Dunfermline u šezdesetim godinama prošlog dtoljeća i kao osvajač Kupa Pobjednika Kupova kao trener Aberdeena, za mali provincijski klub iz Škotske to je bilo poput osvajanja Mount Everesta. Everton će potrošiti pola milijarde funti kako bi izgradio novi stadion s ambicijom da igra u Ligi prvaka. Navijači širom svijeta vole natjecanje ovakvo kakvo jeste. U vremenu koje sam ja proveo u Unitedu, igrali smo četiri finala Lige prvaka i to su uvijek bile najposebnije večeri. Nisam siguran je li Manchester United umiješan u ovo, jer ja nisam dio procesa donošenja odluka." rekao je Alex Ferguson.

Oglasio se i premijer Velike Britanije Boris Johnson koji je rekao: "Planovi za pokretanje europske superlige bi bili vrlo štetni za nogomet i podržavamo nogometne vlasti u poduzimanju akcije. Ovakav potez bi bio udarac u samo srce domaćih natjecanja i zabrinut će navijače širom zemlje. Umiješani klubovi moraju dati odgovore svojim navijačima i široj nogometnoj zajednici prije poduzimanja daljih koraka."

Udruga navijača Chelsea, Chelsea Supporters Trust, je bila jednako kritična prema ideji, poručivši kako se nadaju da vijesti koje se šire nisu istinite. U večerašnjoj izjavi su poručili: "Chelsea Supporters Trust je zgrožena viješću da se među klubovima koji su navodno dogovorili pokretanje ovog alternativnog natjecanja i nadamo se kako su te vijesti netočne. Ovaj prijedlog donosi rizik da Chelsea bude izbačen iz drugih natjecanja i mogao bi ugroziti budućnost našeg kluba. Prijedlog predstavlja pohlepu unutar nogometa i mi kao navijači smo umorni od toga da se naša prelijepa igra zloupotrebljava. Što je previše, previše je!"

Slično je intonirano i priopćenje udruge navijača Tottenhama, u kojem stoji: "Vodstvo ugruge navijača Tottenhama je duboko zabrinuto brzim širenjem vijesti koje povezuju Tottenham s europskom superligom, konceptom vođenim sebičnošću i pojedinačnim interesima, a na štetu istinskih vrijednosti igre koju toliko volimo. Zajedno s grupama navijača Liverpoola, Manchester Uniteda, Manchester Citya, Arsenala i Chelsea, svim srcem se protivimo kreiranju zatvorene lige za europsku elitu. U našoj anketi koju smo proveli 2019. godine i u kojoj je sudjelovalo 4302 navijača Spursa, 81% njih je u potpunosti poduprlo naše stajalište protiv kreiranja bilo kakve zatvorene europske superlige, a samo 3% njih je bilo za. Pozivamo korporaciju ENIC, privremene upravitelje našeg velikog kluba, da se distanciraju od bilo kakve pobunjeničke grupe i da razmisle o posljedicama prije nego što donesu odluke koje će iz temelja promijeniti tijek povijesti Tottenhama zauvijek."

Tijekom noći stigla su jednako intonirana priopćenja i od strane udruga navijača Manchester Uniteda i Arsenala.

Udruga engleskih nogometnih navijača FSA je obećala kako će se boriti protiv bilo kakvih planova za pokretanje europske superlige, a motive za njezino pokretanje su nazvali čistom pohlepom.

"FSA se u potpunosti protivi prijedlogu za kreiranje alternativne europske superlige. Motivacija iza te takozvane superlige nije unaprjeđenje sportskih vrijednosti ili njegovanje najpopularnije igre na svijetu - motivacija je isključivo čista pohlepa. To natjecanje se stvara iza naših leđa od strane milijardera vlasnika klubova koji nemaju ni najmanje osjećaja za povijest i tradiciju igre i nastavljaju tretirati nogomet kao svoje osobno vlasništvo. FSA, a nesumnjivo i svi navijači širom kontinenta, će se nastaviti boriti protiv stvaranja ovakve lige." poručili su iz FSA.

Za sutra je sazvan hitni sastanak UEFA-inog izvršnog odbora kako bi se raspravljalo o potencijalnom kreiranju superlige i koracima koji će se poduzeti kako bi se to spriječilo. Zanimljivo je kako je član tog tijela i predsjednik Juventusa Andrea Agnelli, jedan od glavnih inicijatora kreiranja ovakve lige.